Merkez Bankası'ndan yeni hamle

Merkez Bankası döviz zorunlu karşılıklarının tüm vadelerde 50 baz puan düşürüldüğünü ve bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar ABD doları ilave likidite sağlanmış olacağını açıkladı.

Bigpara Haber

Merkez Bankası (TCMB) TL'deki sert değer kayıplarının ardından yaptığı yazılı açıklama ile yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirdi yarından itibaren bankaların bankalararası para piyasasında borç alabilme limitlerini 22 milyar TL'ye düşürdü.

TCMB "Piyasa Gelişmelerine İlişkin Basın Duyurusu" başlığı ile yaptığı yazılı açıklamada "Piyasalarda gözlenen aşırı oynaklık yakından takip edilmekte olup ekonomik temellerden uzaklaşan sağlıksız fiyat oluşumlarına karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerekli tedbirler alınacaktır" denildi. Açıklama şöyle devam etti:

"Yapılan değerlendirmeler sonucunda, TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasasında bankaların borç alabilme limitleri 11 Ocak 2017 tarihinden itibaren toplam 22 milyar Türk lirasına düşürülmüştür. Ayrıca, yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirilmiştir. Bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlanmış olacaktır."

Haberin Devamı

TCMB açıklamasında ayrıca gerekirse ilave adımlar da atılacağı şu ifadelerle belirtildi:

"Piyasalardaki gelişmeler yakından izlenmekte olup, gerekli görülmesi halinde, ülkemizde fiyat istikrarını ve finansal istikrarı korumak üzere ilave adımlar atılabilecektir."

DOLAR FİYATLARI NE TEPKİ VERDİ?

Haberin Devamı

Son dönemde neredeyse her gün gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışan TL açıklama sonrası 3.7690 seviyesinden 3.7450'nin altına geriledi.

Diğer Ekonomi Haberleri