Merkez Bankası tarihinde ilk kez zarar etti

Bigpara Haber
Merkez Bankası, 2003 yılında 1.5 katrilyon lira zarar etti. Merkez Bankası tarihinde ilk kez gerçekleşen zararın büyük bölümü, Banka`nın döviz alım ihalelerinde yaratılan Türk lirasını, açık piyasa işlemleriyle (APİ) çekme sürecinde, bankalara ödediği faizden kaynaklandı.

1 Nisan`da toplanacak Genel Kurul`da açıklanacak olan bu zararın, yüzde 51 hissesine sahip olması nedeniyle Hazine tarafından karşılanması gerekiyor. Ancak Merkez Bankası, 2003 bilançosunda 2.6 katrilyon lira karşılık ayırdığı için, 1.5 katrilyon liralık zarar için Hazine`ye gitmeyecek.

Merkez Bankası, geçen yıl girdiği döviz alım ihaleleri ve müdahaleler sonucu geçen yıl toplam 9.9 milyar dolarlık döviz aldı. Bunun karşılığında da 13.9 katrilyon liralık bir likidite ortaya çıktı.

2003 bilançosunda ortaya çıkan 1.5 katrilyon liralık zararın büyük bölümü; 14 katrilyon liralık bu likiditenin çekilmesi amacıyla, bankalararası para piyasalarındaki APİ işlemlerinden kaynaklanan faizden oluşuyor. Zararın diğer kalemleri ise bankaların Merkez Bankası`nda tutmak zorunda oldukları munzam karşılıklara ödenen faizler ile TMSF kapsamındaki bankaların sermaye ihtiyacına dönük operasyon giderlerinden kaynaklanıyor.

GÜÇLÜ REZERV POZİSYONU

Zaman zaman dalgalı kur rejimiyle çelişki yarattığı eleştirilerine yol açan Merkez Bankası`nın döviz alım ihalelerine girmesi rezerv pozisyonunun güçlendirme amacını taşıyor. Döviz rezerlerinin güçlendirilme ihtiyacı ise başta IMF ‘ye yapılacak ödemeler olmak üzere, dış borç servisinin aksamadan yapılabilmesi, muhtemel iç ve dış şokların olumsuz etkilerinin giderilmesi ve uluslararası finans çevrelerinde Türkiye`ye yönelik güvenin artması açılarından önem taşıyor.

Merkez Bankası`nın 1 Nisan`daki genel kurulunda ayrıca, görev süreleri dolan iki yönetim kurulu üyesinin değişmesi bekleniyor. Üç yıllık süreleri tamamlanan Bilsay Kuruç ile Tuncay Altan`ın görev sürelerinin bir kez uzatılması hukuken mümkün. Ancak Banka`nın yüzde 51 hissesinin sahibi Hazine`nin bağlı olduğu bakanlık kanalıyla Hükümetin, Merkez Bankası yönetimine iki yeni isim ataması bekleniyor.

Diğer Ekonomi Haberleri