Merkez Bankası Para ve Kur Politikası açıkladı

Merkez Bankası, 2018-2020 döneminde geçerli olacak enflasyon hedefinin, hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde belirlendiği belirtti.

Bigpara Haber

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2018 Yılında Para ve Kur Politikası Raporu'nda öne çıkanlar şöyle:

  • Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülmektedir
  • TCMB’nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır
  • 2018'in ilk ppk toplantısı 18 Ocak’ta yapılacak
  • Reeskont kredisi kullanımı 2018'de 2017'ye benzer olur
  • 2018-2020 enflasyonun yüzde 5 hedefine kademeli olarak yakınsayacağı öngörülmektedir
  • Enflasyon hedeflemesi temel para politikası rejimi olmaya devam edecektir
  • 2018'de 8 PPK toplantısı düzenlenecek
  • Para politikasında enflasyon görünümüne bağlılık sürecek
  • Döviz kuru ve petrolde yükseliş enerji enflasyonunu olumsuz etkilemeyi sürdürüyor
  • Tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları güçlenmiştir
  • Enflasyon ana eğiliminde yüksek seviye korundu
  • Yükselişe en belirgin katkı işlenmemiş gıda fiyatlarından gelmiştir
  • Temel mal grubu enflasyonunda döviz ana belirleyici
  • Hizmet grubunda yıllık enflasyon gerilemişt

2018 YILINDA DA ENFLASYON KONUŞULMAYA DEVAM EDİYORUZ

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "TCMB, 2018 yılı kur ve para politikası metnini yayınladı.Toplantı sayısında, 2017 yılındaki politikasını uygulamaya devam ediyor. 2018 yılında da 8 tane toplantısı bulunuyor. Ancak, bu takvimin dışında gerekli gördüğü zaman olağanüstü toplanabileceğini de unutmamak lazım. Bunu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem’de geçtiğimiz ay açıklamalarında belirtmiş ve TCMB gerekli görürse takviminin dışında da toplanabileceğini söylemişti. Enflasyonla mücadeleye devam eden TCMB, 2018 yılında da bu mücadelesini koruyacağını söylemekte. Son açıklanan kasım ayı enflasyon rakamlarındaki yükseliş eğilimi sürmesine karşın, 2018-2020 dönemine ilişkin orta vadeli program kapsamında enflasyonun %5 hedefine kademeli olarak yakınsayacağı öngörülmekte. Kurlardaki oynaklık, petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerinde baskı kurmaya devam ettiği bu ortamda Merkez Bankası, iyimser yönünü korumaya devam ediyor ve gelecek yıllarda %5 hedefine doğru enflasyonda bir düşüşün olacağını yineliyor. 2018 yılında da, enflasyonu konuşmaya devam ediyoruz" dedi.
Karadağ şöyle devam etti:

Metnin detayına baktığımız zaman, TCMB 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da politikasını korumaya devam edecek. Temel fonlama aracının 1 hafta vadeli repo işlemleri olmasını hedeflediğini ve gerekli görmediği takdirde 1 hafta vadeli repo ihalesi açılmayacağını da vurguluyor. Merkez Bankası, GLP’den fonlama yapmayı sürdürecek. 2018 yılında da, TL depoları karşılığı döviz depoları ihaleleri ile Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine devam edeceğini duyurdu. Son dönemde, piyasalardaki oynaklık nedeniyle oyunun daha çok içinde hissettiğimiz TCMB, 2018 yılında da aşırı oynaklık ve sağlıksız fiyat hareketleri gözlemlendiğinde, piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edebileceğini açıklıyor. Kısacası, 2018 yılında da piyasa ve daha aktif olacağını vurgulamakta. Döviz piyasasının sağlıklı çalışması ve döviz likiditesinin  dengelenmesi amacıyla, döviz arz ve talep gelişmelerini yakından takip ederek gerekli önlemleri almaya  devam edeceği de raporun içeriğinde yer verilmiş.

Haberin Devamı

Uzun zamandır, TL varlıkları konuşmaya devam ediyoruz. TL üzerindeki kırılganlığın sürüyor olması, Türkiye’ye yönelik risk algısındaki bozulma ve dış piyasada güçlenmek isteyen Dolar, bizim iç piyasa tarafından pek hoş karşılanmıyor. Bu haftaya da, TL varlıkların baskı altında başladığını gözlemliyorduk ancak senaryo dün akşamdan sonra yavaş yavaş değişmeye başlamış gibi gözüküyor. USD/TL kurunda 3.90 seviyesinin altında seyirler izleniyor. Açıkçası, piyasalarda TL’deki kırılganlığın arttığı bu dönemde kurda beklenilmedik bir tepki olduğunu söylemekte yarar var.

Haberin Devamı

En merak edilen konu ise USD/TL’deki düşüşün nedenleri olarak görülmekte. Bunu kısaca 3 maddede özetleyebilirim. 

Haberin Devamı

*Kasım ayı enflasyon rakamlarındaki yükseliş, 14 Aralık günü TCMB’nin faiz artırma ihtimalini kuvvetlendirmiş durumda,
*Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarında, sermaye akımına yönelik bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını belirtmesi, 
*Dolar endeksinin 93 puan üzerinde seyretmesine karşın çok güçlü olmaması gelişmekte olan ülke piyasalarına nefes aldırtması olarak yorumlayabilirim.

Yukarıda saydığım etkenler ışığında kur aşağı yönde gevşemeye başladı. Ancak, oynaklığın hala yüksek olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla, kur 3.90 seviyesinin altındaki seyrinde ısrarcı olmaya devam ettiği müddetçe 3.8440 desteğine doğru uzama hareketinin oluşabileceğini düşünüyorum. Ancak, kurda geri çekilmeler uzun soluklu olmayabilir. Kur, belli noktadan alacağı destekle yönünü yeniden yukarı çevirmek isteyebilir. Dolayısıyla, şimdiden kurda yeni bir trendin başladığını söyleyemiyorum. Yukarıda yeniden 3.90 üzeri kalıcı bir seyir kurun 3.90-4.00 aralığını yeniden ihlal etmesine neden olabilir.  

 

Diğer Ekonomi Haberleri