Merkez Bankası ne yapacak?

TCMB'nin faiz indirimlerine Ağustos'ta devam etmesi ve koridorun üst bandında 25 baz puan indirim yapması bekleniyor.

Bigpara Haber

Gelişmiş ülke merkez bankalarının parasal genişlemeye devam edeceği, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ise yakın zamanda faiz artırımı yapmayacağı beklentilerinin desteğiyle Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine Ağustos ayında da devam etmesi beklenirken, ağırlıklı olarak, yüzde 8.75 olan koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim öngörülüyor.

Reuters'ın 17 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre 15 katılımcı koridorun üst bandında 25 baz puan, iki katılımcı 50 baz puan indirim bekliyor. Katılımcıların tamamı politika faizinin sabit tutulmasını beklerken, iki katılımcı koridorun alt bandında 25 baz puanlık indirim öngörüyor.

Haberin Devamı

Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek "Son beş aydır ölçülü adımlarla devam eden faiz indirim döngüsü var, bu ay da bunun devam etmemesi için neden yok. Koridor daha dar olduğu için artık indirimlerin geçen ay olduğu gibi 25 baz puan olarak devam etmesi daha olası ancak 50 baz puanlık indirimi de tamamen göz ardı etmiyoruz" dedi.

TCMB, darbe girişimi sonrası piyasalarda artan oynaklığa rağmen Temmuz ayında da koridorun üst bandında indirimlere devam etmiş ancak bu sefer ölçülü ve temkinli bir adımla 25 baz puan aşağı çekmişti. Bu yıl üst üste yapılan beş indirimle üst bantta yapılan indirimlerin toplamı 200 baz puana ulaştı.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu ise üst bantta 50 baz puan indirim beklentilerinin temel dayanağının TCMB'nin son enflasyon raporu toplantısında sadeleştirmenin makul süre içerisinde sonlandıracağını belirtmesi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kömürcüoğlu, "Bu bağlamda 50 baz puanlık indirim ile daha dar ve simetrik bir koridora yaklaşmak isteyeceği kanısındayız. Küresel finansal şartların uygun olması ve yurtiçi belirsizliklerin sona ermesi de 50 baz puanlık indirimi destekliyor. Ayrıca TCMB'nin büyümeyi destekleyici bir yaklaşımda olması da faiz indirimini destekliyor" dedi.

TCMB politika faizini halen yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi ise yüzde 8.75 seviyesinde bulunuyor.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya yılın üçüncü enflasyon raporuna yönelik toplantıda enflasyonu düşürmeye odaklı ve kararlı bir politika duruşu uygulamaya devam edeceklerini belirterek, "TCMB tarafından son dönemde alınan para politikası kararlarının sadeleşme süreci kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Sadeleşme ile nihai olarak amaçlanan, dar ve simetrik bir koridor uygulamasının hayata geçirilmesi ve fonlamanın tek bir faizden yapılmasıdır" demişti.

Haberin Devamı

Çetinkaya, sadeleşme adımlarını mümkün olduğunca kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, "Makul zaman aralığıyla ilgili yaşanan süreçler düşünüldüğünde artık o noktaya yaklaşıyor olabiliriz" diye konuşmuştu.

Ağustos ayı PPK toplantısının sonuçları 23 Ağustos'ta saat 1400'de açıklanacak.

Diğer Piyasa Haberleri