Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, Merkez Bankası'nın 2018 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7'den, yüzde 7.9'a yükselttiğini açıkladı.

Bigpara Haber

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyon tahminini bu yıl için 0.9 puan artışla yüzde 7.9'a yükseltildiğini, bankanın enflasyonda belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar sıkı duruşunu koruyacağını söyledi.

Çetinkaya yılın ilk enflasyon raporu sunumunda "Merkez Bankası, 2018 yılında para politikasının etkinliğinin artırılmasına ve enflasyondaki düşüş sürecinin hızlanmasına odaklanacak" dedi ve para politikası araçlarını bu doğrultuda kararlı bir biçimde kullanmaya devam edeceklerini bir diğer taraftan ise yapısal alanlarda atılacak adımlar konusunda gündemin belirlenmesine katkı sunmayı sürdüreceklerini söyledi.

Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürüleceğine yeniden vurgu yapan Çetinkaya, bankanın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

TCMB enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5 hedefine kademeli olarak yakınsayacağı, 2018 yıl sonunda yüzde 7.9 olarak gerçekleşeceği, 2019 yıl sonunda yüzde 6.5'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngördü. Çetinkaya, "Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2018 yılı sonunda yüzde 6.5 ile yüzde 9.3 aralığında, 2019 yılı sonunda ise yüzde 4.7 ile yüzde 8.3 aralığında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir" dedi ve şöyle devam etti:

"2018 yıl sonu enflasyon tahmini, 0.9 puan yukarı çekilmiştir. TL cinsinden ithalat fiyatları varsayımına dair yapılan yukarı yönlü güncellemenin 2018 yıl sonu enflasyon tahminini 0.7 puan yukarı çekeceği değerlendirilmiştir."

Haberin Devamı

Yukarı güncellenen çıktı açığının yıl sonu tahminini 0.1 puan yukarı çektiğini belirten Çetinkaya, "2017 son çeyrekteki enflasyon gerçekleşmelerinin Ekim raporundaki tahminlerin üzerinde olması ve enflasyon ana eğilimindeki yükseliş 2018 yıl sonu enflasyon tahminini 0.1 puan yukarı yönde etkilemiştir" dedi.

TCMB ham petrol fiyatları varsayımı 2018 yılı için 56 dolardan 66 dolara yükseltirken gıda fiyatlarına ilişkin öngörü ise Gıda Komitesi kapsamındaki tedbirler de dikkate alınacak şekilde 2018 ve 2019 yıl sonu için yüzde 7 olarak korudu.

Haberin Devamı

PİYASA GÜNCEL TAHMİNLERİ "İYİMSER" BULDU

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Yıl sonu enflasyon tahmininde görece iyimser bir yukarı yönlü güncelleme gördük. Bu bağlamda yılın kalanındaki toplantılarda yukarı yönlü güncellemeler devam edebilir" dedi ve şöyle devam etti:

"Para politikasında beklendiği üzere kararlı sıkı parasal duruş söylemi yineleniyor. TCMB'nin bu söylemi piyasalarca olumlu algılanıyor. Ancak TCMB'nin ilk imtihanı TL üzerinde kuvvetli bir baskı olursa ve/veya enflasyon görünümünde beklenen iyileşme gerçekleşmezse atacağı adımlarla vereceğini düşünüyoruz."

Reuters'ın Ocak ayı ortasında toplam 43 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre 2017 yılını yüzde 11.92 ile tamamlayan enflasyonun 2018'de yüzde 9.3'e gerilemesi bekleniyor. Bu Tahmin TCMB'nin öngörülerden oldukça yukarıda bulunuyor.

Bu yıl enflasyonda hangi kanaldan düşüş beklediğine ilişkin bir soruya ise Çetinkaya şöyle yanıt verdi:

"2017'de enflasyondaki artışın önemli bir bölümü döviz kuru gelişmeleri ve emtia fiyatları gibi göreli fiyat gelişmelerinden kaynaklandı. Bunun etkileri de baktığımızda asıl önemli şokların yaşandığı dönemi geride bıraktık. 2017 yılında TL cinsinden ithalat fiyatlarındaki artış yüzde 30 civarında gerçekleşti ki bu tarihsel bir zirve. Hesaplamalarımıza göre tek başına maliyet faktörlerinin enflasyona etkisi 4 puan civarında gerçekleşti."

Geçtiğimiz yıl parasal sıkılaştırmanın etkisini geciktiren bazı gelişmelerin yaşandığına da dikkat çeken Çetinkaya, "Bunlardan bir tanesi de çok hızlı kredi büyümesi. Önümüzdeki dönemde bu etkilerin bir kısmının kademeli olarak ortadan kalkmasını bekliyoruz. Bu yönüyle baktığımızda çekirdek enflasyonda özellikle birikimli döviz kuru etkileriyle birlikte düşüş için bir alan söz konusu... para maliye politikalarının koordinasyonu da etkili olacak."

Enflasyon tahmini üzerindeki başta küresel faktörler olmak üzere yukarı yönlü risklerin de farkında olduklarını belirten Çetinkaya "Elbette yüksek enflasyon nedeniyle fiyatlama davranışlarında beklentilerde gerçekleşen bir bozulma söz konusu. 2018'de temel amacımız en kısa zamanda enflasyonu tek hanelere indirip ardından hedeflere yaklaştırmak. Bunun için gereken tüm para politikası adımlarını atıyor olacağız" dedi ve ekledi:

"Enflasyon dinamiklerinde genele yayılan ve ikna edici bir düşüş gerçekleşene kadar bu sıkı duruş korunacak. Riskleri yakın takip ediyor olacağız gerektiğinde ilave parasal sıkılaştırma yapabiliriz."

YAPISAL ADIMLARA VURGU

Çetinkaya geçen hafta yayımlanan Reuters söyleşisinde de vurgu yaptığı enflasyonla mücadelede yapısal faktörlerin önemine bu toplantıda da değindi. Çetinkaya'nın orta vadede fiyat istikrarına katkı sağlayacak yapısal önlemlere yaptığı vurgu geçen hafta siyasiler tarafından da "destekliyoruz" cevabını almıştı.

Enflasyonla mücadelenin kalıcı sonuç vermesi için birçok alanda eşzamanlı adımların atılmasının önemine dikkat çeken Çetinkaya, "Dış açık ve tasarruf açığı, finansal derinleşme, verimlilik ve piyasa rekabeti gibi alanlarda atılacak adımlar enflasyonla mücadeleye ve para politikasının etkinliğine önemli katkıda bulunacaktır" dedi.

Son yıllarda, Gıda Komitesi ve firmaların kur riski yönetimine dair düzenlemelere uzanan çabanın bu boyutta ele alınması gerektiğini belirten Çetinkaya, "Para-Maliye politikası eşgüdümünün sürekli ve sistematik bir yapıya dönüşmesi yönündeki çalışmalar da bu kapsama girmekte. Orta vadede kalıcı fiyat istikrarının sağlanması bakımından rekabet ortamının ve üretimde verimliliğin artırılmasının da öncelikli hedefler arasında yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konularda ortak çaba platformlarına katkı vermeye devam edeceğiz" dedi. 

Diğer Ekonomi Haberleri