Merkez Bankası 2017 enflasyon tahminini açıkladı

Başkan Çetinkaya, 2017 sonunda enflasyonun yüzde 8,0 olacağını öngördüklerini belirtti.

Bigpara Haber

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 yılının ilk "Enflasyon Raporu"nu açıklıyor. Merkez Bankası 2017 enflasyon tahminini yüzde 6.5'ten yüzde 8'e yükseltirken, mevcut para politikasını "sıkı" olarak tanımlayan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, sadeleşmeden vazgeçilmediğini ancak ek sıkılaştırma da masada olmak üzere mevcut sıkılaştırmanın görünür vadede devam edeceğini belirtti.

Çetinkaya, yılın ilk enflasyon raporunda yaptığı konuşmada, "Para politikası duruşu halihazırda sıkı, gerekirse ilave sıkılaştırma da masada... Görünür vade için enflasyon beklentilerinde kalıcı ve ciddi bir iyileşme görülmediği sürece sıkılaştırma devam edecek görünüyor" dedi.

Haberin Devamı

TCMB kısa süre önce artırıma gittiği faiz koridorunun üst bandı ve geç likidite faizlerinden piyasayı fonlayarak alışılagelmişin dışında günlük likidite adımlarına dayanan bir para politikası bileşimi uyguluyor.

Piyasada bazı soru işaretlerine de neden olan uygulama ile ortalama fonlama maliyeti 2012 yılından bu yana en yüksek olan yüzde 10.31 seviyesine yükseldi. Bu iki hafta önceye göre 200 baz puan artışa işaret ediyor.

GEÇMİŞ YILLARIN ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...​

Likidite adımlarına dayanan politikalarının kalıcı olup olmadığı ve sadeleşmeden tamamen vazgeçilip geçilmediğine yönelik bir soruya ise Çetinkaya "Para Politikası Kurulu'nun tercihi sade öngörülebilir bir politika çerçevesidir, bu konuda değişiklik söz konusu değildir" cevabını verdi.

TCMB'nin Ocak ayında aldığı kararların "sorunlara odaklı ve dinamik bir tepki" sözleriyle tanımlayan Çekinkaya, "Bu geniş faiz koridoru modeline dönüş değildir... bugünkü politikamız eski koridor ile eşdeğer değildir" dedi.

Haberin Devamı

Politika bileşiminde kritik noktanın politika duruşu olduğuna vurgu yapan Çetinkaya, mevcut politikanın da sıkı olduğu yineledi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Likidite dahil tüm araçlarla tepki vermeye devam ediyor olacağız... Biz doğru zamanda doğru önlemleri aldığımızı düşünüyoruz. Attığımız adımların etkileri zamanla daha net görülecektir... TCMB finansal piyasalar açısından kendi hedefleri doğrultusunda tüm araçları etkin kullanmaya devam edecek."

RİSKLER YUKARI YÖNLÜ

Haberin Devamı

Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporunda 2017 sonu enflasyon tahminini bir önceki rapordaki yüzde 6.5'ten yüzde 8'e yükseltti.

Çetinkaya enflasyonu düşürmeye odaklı ve temkinli bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını, 2017 yılında yüzde 8 olacak gerçekleşeceğini 2018 yılında ise yüzde 6'ya geriledikten sonra 2019 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını söyledi.

Çetinkaya TCMB'nin yüzde 70 olasılıkla gerçekleşmesini öngördüğü tahmin aralıklarını ise şöyle ifade etti:

"Bu doğrultuda, 2017 yılı sonunda enflasyonda orta noktası yüzde 8 olmak üzere yüzde 6.6 ile yüzde 9.4 aralığında, 2018 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4.2 ile yüzde 7.8 aralığında bir tahmin veriyoruz"

"Enflasyon 2017 görünümü yukarı yönlü riskler yüksek; temel unsurlardan biri gıdada baz etkisi" diyen Çetinkaya, TCMB'nin uyguladığı sıkı para politikası duruşunun enflasyon beklentilerini çıpalamak konusunda etki olacağını belitti. "Bütün risk senaryolarını dikkate aldığımızda enflasyonda yılı yüzde 8 tamamlamayı bekliyoruz" dedi.

TCMB'nin 2017 yılı için enflasyon tahmininde yaptığı revizyon bir önceki rapor dönemine göre 1.5 puan yukarı yönlü olurken bunun 1.3 puanı Türk lirası cinsinden ithalat fiyatı varsayımlarındaki yukarı yönlü güncellemeden kaynaklandı. Çıktı açığındaki aşağı yönlü güncelleme enflasyon tahminine 0.4 puan düşüş yönlü etki ederken gıda enflasyonu tahminleri yukarı yönlü 0.4 puan, 2016 yıl sonu enflasyonunun önceki tahmine göre yüksek gerçekleşmesi ve çekirdek enflasyon göstergelerindeki yükseliş ise 0.2 puan yükseltici etki yarattı.

TCMB 2017 yılı için ham petrol fiyat varsayımını 54 dolardan 57 dolara yükseltti. Gıda enflasyonu varsayımı ise 2017 yıl sonu için bir önceki rapordaki yüzde 7'den yüzde 9'a güncellendi.

Diğer Ekonomi Haberleri