Merkez bankalarının babası uyardı

Bigpara Haber
Merkez bankalarının merkez bankası olarak bilinen Bank of  International`ın (BIS) dün Basel`de açıkladığı rapor yankı yarattı. Wall Street Journal`ın rapor üzerinde yaptığı incelemeye göre, korkutucu raporda BIS`in dünyanın kırılma noktasında olduğunu ve bazı şartlar altında derin bir resesyona girileceği belirtildi.


REFERANS GAZETESİ

Bu yavaşlamanın fazlasıyla sert olacağı ve şu an yaşanan enflasyon sürecinin resesyona dönüşebileceği de ayrıca belirtildi. Daily Economics Newsletter, Banka`nın yıllık raporuna dayanarak artan gıda ve enerji fiyatlarının tüketicilerin gelirleri üzerindeki etkisinin küresel büyümede yavaşlamaya sebep olacağını ve tüketim darlığını artıracağını belirtti.

Bu koşulların bulunduğu ortamda yaşanacak olan durgunluk deflasyon tehlikesinin baş göstermesine sebep olabilir. Today`s Paper ise BIS`in bahsi geçen deflasyona mümkün olmayacak bir sonuç gözüyle baktığını ve yükselen enflasyonun, sert yavaşlamaya göre daha yakın bir tehlike olduğunu belirtti. BIS, küresel piyasaların bu duruma gelmesinde 1990`lı yıllarda faiz oranlarını düşük seviyede tutan merkez bankalarının etkili olduğunu da belirtti.  

Yapılan basın açıklamasında yüksek enflasyon oranının, beklenildiği üzere 2009 yılında azalmayabileceğini belirten BIS Başkanı Malcolm Knight, merkez bankası yetkililerinin, enflasyon beklentilerinin artmasını önlemek adına da her an tetikte olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
Knight ayrıca, artmakta olan kürese enflasyon tehlikesi ve enflasyonist beklentiler konusunda da uyarıda bulundu. Mevcut enflasyon yüzünden likiditedeki gerilemeye ilişkin oluşan küresel ön yargının gayet normal olduğunu belirten BIS ise, herkese uyabilecek bir para politikasının en iyi çözüm olacağını açıkladı.

Yüksek büyüme dönemlerinde bankaların daha fazla sermaye sağlamasını alternatif bir tedbir olarak düşünen BIS, tedbirlere rağmen sert yavaşlamanın kaçınılmaz olduğunu belirtti. BIS ayrıca, mali sistemin merkezinde yer alan, keskin düşüş riskinin de oldukça gerçek olduğuna inanıyor.

Diğer Genel Haberleri