Mecliste gündem "anayasa değişikliği"

TBMM'nin 2016 yılının son haftasındaki en önemli gündem maddesi geçen haftaki gibi yine anayasa değişikliği çalışmaları olacak.

Bigpara Haber

Meclis Anayasa Komisyonu, AKP ile MHP'nin uzlaşısı ile sunulan 21 maddelik anayasa değişikliği teklifi için geçen hafta başladığı mesaisini sürdürecek.

 Komisyon teklifin görüşmelerine yine aralıksız devam edecek. Hafta sonu da çalışan komisyon CHP'nin itirazlarına rağmen teklifin geneli üzerine görüşmeleri tamamlayarak birinci maddeye geçti. Komisyonda bu nedenle hafta sonu AKP ile CHP milletvekilleri arasında gergin anlar da yaşandı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan dün düzenledikleri basın toplantısında, daha çok sayıda milletvekili konuşmak için sırada beklerken, genele ilişkin görüşmeleri tamamlayan Komisyon Başkanı AKP'li Mustafa Şentop'a tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Tezcan, "Maddelere geçilip çarçabuk bu işi paketleme niyeti içerisinde oldukları anlaşılmaktadır ama bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

AKP ile MHP'nin mutabakatıyla meclise sunulan 21 maddelik düzenlemeye göre, Başbakanlık kurumu kaldırılıyor ve yürütme yetkisi tamamen cumhurbaşkanına geçiyor.

Teklifle Başbakanlık makamı 2019'da yapılması öngörülen Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerine kadar sürecek. Teklif parti üyeliğine de imkan verdiği cumhurbaşkanının KHK çıkarabilme, kabine üyelerini ve bazı üst düzey bürokratları atama yetkilerine imkan tanıyor.

Anayasa teklifi ayrıca milletvekili sayısını 550'den 600'e çıkarır ve yedek milletvekilliği düzenlemesi getirirken, milletvekili seçilme yaşını da 25'ten 18'e indiriyor.

Haberin Devamı

Anayasa paketi, cumhurbaşkanı ve parlamentonun belli koşullarda karşılıklı olarak birbirine karşı fesih yetkilerini de düzenliyor.

Teklifin AKP milletvekilleri tarafından da tepki çeken yedek milletvekilliği gibi bazı maddeleri hakkında görüşmeler sırasında verilecek önergelerle bazı değişikliklerin yapılması da bekleniyor.

Bu arada TBMM Genel Kurulu, siyasi parti gruplarının anlaşması çerçevesinde bu hafta toplanmayacak.

Öte yandan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kurulan ve görev süresi 3 Ocak'ta dolacak olan "FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu" bu hafta raporuna son şeklini verecek.

Diğer Politika Haberleri