MB uyardı: Şubat enflasyonu yükselebilir

MB, `Olumsuz hava koşulları nedeniyle şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatları geçen yıla göre yüksek bir artış gösterebilir` açıklamasında bulundu

Bigpara Haber

Şubat ayındaki olumsuz hava koşullarına dikkat çekilen Merkez Bankası açıklamasında, İşlenmemiş gıda fiyatlarında geçen yıla göre yüksek artış görülebilir ve bu artış yıllık enflasyonda geçici yükselişe neden olabilir` denildi



RADİKAL

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), şubat ayında yaşanan yoğun kar yağışına dikkat çekerek `Olumsuz hava koşulları nedeniyle şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatları geçen yıla göre yüksek bir artış gösterebilir ve bu artış yıllık enflasyonda geçici bir yükselişe neden olabilir` açıklamasında bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında 14 Şubat`ta toplanan Para Politikası Kurulu`nun faiz toplantısı özetlerinde, Gıda ve enerji kalemleri dışlanarak hesaplanan enflasyonun yüzde 4`ne yaklaşmaya devam etmesi beklenmektedir denildi.

Ilımlı büyüme sürüyor

Aralık ayında sanayi üretiminin yıllık bazda gerilemesinde bayram tatili nedeniyle çalışılan gün sayısının geçen yılın aynı dönemine göre az olmasının etkili olduğu belirtilen açıklamada, PPK`nın sanayi üretimindeki ılımlı büyümenin devam etmekte olduğu değerlendirmesini yaptığı belirtildi. Aynı değerlendirmede, geçen yılın aynı dönemindeki düşük bazın etkisiyle ocak ayı sanayi üretiminin yıllık olarak yüksek oranda artış gösterebileceği de vurgulandı.

Küresel kredi piyasalarındaki sorunların yansımalarının iç talebi sınırladığı belirtilen açıklamada, dünya ekonomisinde beklenen yavaşlamanın orta vadede dış talebin büyümeye katkısını azaltabileceği vurgulandı ve Önümüzdeki dönemde toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş eğilimine destek vermeyi sürdüreceği tahmin edilmektedir denildi.

Dünyaya dikkat!

Açıklamada, ABD emlak piyasasında başlayarak önce kredi, ardından para ve sermaye piyasalarını etkileyen çalkantının, gelişmiş ülke merkez bankalarınca alınan önlemlere karşın devam ettiği belirtilerek, Sorunların reel ekonomiye yansıyacağı ve küresel ekonomide yavaşlama olacağı görüşü belirginleşmekle birlikte yavaşlamanın boyutu ve şiddetine ilişkin belirsizlikler devam etmektedir. Merkez Bankası, gelişmiş ülke ekonomilerindeki yavaşlamanın yumuşak şekilde gerçekleştiği ve ülkemizin önemli bir portföy şokuna maruz kalmadığı bir senaryoyu esas almıştır. Ancak küresel ekonomide beklenenden sert bir yavaşlama olma olasılığı da göz ardı edilmemelidir. Böyle bir olasılık, portföy hareketleri ve kuru kanalıyla kısa vadeli enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir riske işaret etse de hem iç talep hem dış talep yavaşlaması yoluyla orta vadeli enflasyona ilişkin aşağı yönlü bir risk oluşturuyor denildi.

Açıklamada, son dönemde faizlerde gözlenen yükselişin enflasyon beklentilerindeki bozulmadan çok, risk iştahındaki azalmadan kaynaklandığı belirtildi.

`Enflasyon şaşabilir`

Para politikasının öncelikli amacının fiyat istikrarı olduğu vurgulanmalı. Ancak, arz yönlü şoklara sert tepki verilmesi arzu edilmeyen oynaklıklara yol açabileceğinden, para politikasının kontrolü dışındaki olumsuz gelişmelerin sürmesi halinde enflasyonun geçici süre hedeften sapmasına izin verilebilir. Bu bağlamda, enflasyonun hedefe ulaşma süresi büyük oranda gıda ve enerji fiyatlarının seyrine bağlı olacaktır.
Açıklamada, arz şoklarının ikincil etkileri ve enflasyonun beklenenden fazla katılık gösterme olasılığının hâlâ temel risk olduğu vurgulandı. Mevcut küresel konjonktürde mali disiplinin sürdürülmesinin özel önem taşıdığı belirtilen açıklamada, Risk algılamalarının bozulmanın devamı halinde ekonomimizin dayanıklılığını koruması için mali disiplin ve yapısal reformların devamlılığı kritik önem taşıyor denildi.

Kira artışı yavaşladı

PPK açıklamasında kira artış hızındaki yavaşlamanın sürdüğü belirtilip şöyle denildi: Son bir yılda yıllık kira enflasyonundaki düşüş 5 puana ulaştı. Önümüzdeki dönemde hizmet enflasyonundaki yavaşlamanın süreceği tahmin edilmektedir.

Diğer Genel Haberleri