MB`den faiz sürprizi

Merkez Bankası, 14 ay aradan sonra kısa vadeli faiz oranlarını 0.25 puan indirdi

Bigpara Haber

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bu yılın dokuzuncu toplantısını bugün yaptı. Merkez Bankası, 14 ay aradan sonra kısa vadeli faiz oranlarını 0.25 puan indirdi.



CNNTURK

Buna göre gecelik borçlanma faizi yüzde 17.50`den yüzde 17.25`e, borç verme faiz oranı ise yüzde 22.50`den yüzde 22.25`e çekildi.
 
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası`nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde13.50`den 13.25`e, borç verme faiz oranı yüzde 25.50`den 25.25`e çekildi.
 
Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21.50`den 21.25`e indirildi.

Keşke yarım puan inseydi

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı  Nurettin Özdebir, Merkez Bankası’nın bugün yaptığı faiz indiriminin güzel bir adım olduğunu, fakat yeterli olmadığını bildirerek, Keşke yarım puanlık bir indirim yapsaydı dedi.

Merkez Bankası’nın gecikmiş olan bu kararının devam etmesi gerektiğini kaydeden Özdebir, Bundan çekinmemesi lazım, Türk ekonomisi bunu kaldıracak durumdadır diye konuştu.

Enflasyonda düşüş

PPK açıklamasında, son dönemde açıklanan iktisadi faaliyete ve enflasyona ilişkin verilerin Temmuz Enflasyon Raporu’nda ortaya koyulan görünümle uyumlu olduğu kaydedildi.
 
Özel kesim yatırım ve tüketim talebinde toparlanma işaretleri görüldüğünün belirtildiği açıklamada, dış talebin büyümeye katkısının azaldığı ve toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği desteğin de sürdüğü belirtildi.
 
Açıklamada Kurul, hizmet enflasyonunda gözlenen iyileşmenin öngörülenden daha olumlu olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. Enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun düşmeye devam etmesi beklenmektedir” denildi.
 
Para Politikası Kurulu toplantısına, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile üyeler Erdem Başcı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.
 
En erken ekimde bekleniyordu

Piyasalar tarafından beklenmeyen bu karar Türkiye’nin borçlanma maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.
 
Merkez Bankası 2006 yılının Mayıs ve Haziran aylarında dünya piyasalarında yaşanan dalgalanmaların ardından faiz oranlarını 2 kez artırmak zorunda kalmıştı.
 
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada faiz indiriminin açık ekonomiye bağlı verilere bağlı olduğunu söylemişti.
 
Merkez Bankası enflasyonun yıl sonu için hedeflenen bandın uzağında olduğunu savunarak bugüne kadar herhangi bir faiz indirimi yapmaktan çekindi.
 
Piyasa oyuncuları Merkez Bankası’nın en erken ekim ayında faiz indirimine gitmesini bekliyordu.
 
Ağustos 2006`dan beri faiz değişmemişti
 
Kurul, en son 20 Temmuz 2006`daki toplantısında faiz oranlarını 0.25 puan artırmış, 24 Ağustos, 26 Eylül, 19 Ekim, 23 Kasım, 21 Aralık 2006 ve bu yıl 16 Ocak, 15 Şubat, 15 Mart, 18 Nisan ve 14 Mayıs, 13 Haziran ve 12 Temmuz`da yaptığı olağan toplantılarında kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmemişti.

Diğer Genel Haberleri