Mayınları temizlemeye talibiz

Bigpara Haber
Afganistan`ın yeniden inşasına Türkiye`nin nasıl katkıda bulunabileceği konusunda düzenlenen ve kamu ile özel sektörü buluşturan toplantı dün yapıldı.

Devlet Konukevi`nde Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mithat Balkan`ın başkanlığında yapılan toplantıda, yıllardır süren savaşlardan ve son ABD operasyonundan olumsuz etkilenen Afganistan`ın yeniden ayağa kalkabilmesi için Türk kamu ve özel sektörünün ne yapabileceği konusu irdelendi.

İlk amaç acil yardım

Edinilen bilgiye göre, Türkiye`nin ilk amacını halen sürdürdüğü acil yardımlar çerçevesinde kamu sektörünün daha fazla nasıl katkıda bulunabileceği konusu oluşturuyor.

Bu çerçevede, Türk kamu kurumlarının sağlık, eğitim, enerji, tarım gibi alanlardaki deneyimlerini kullanması hedefleniyor. Yetkililer, özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi`nin Türkiye açısından aktarılabilir bir tecrübe olduğuna dikkati çekerek, belli başlı sektörlerinden birisi tarım olan Afganistan için GAP`ın önemine dikkati çektiler. Türkiye`nin Afganistan`ın yeniden imarı konusunda amaçladığı ikinci nokta da özel ve kamu sektörünün birlikte neler yapabileceği olarak gösteriliyor.
Toplantıya katılan özel sektör temsilcileri, Afganistan`daki mayınların temizlenmesine talip olduklarını açıklayarak, Türk firmalarının aynı işi Kuveyt`te de başarıyla yaptıklarına dikkati çektiler. Afganistan kırsal alanlarında halen yaklaşık 10 milyon mayın bulunduğu tahmin ediliyor.

2. toplantı Tokyo`da
Özel sektör temsilcileri ayrıca, komşu ülkeler Özbekistan ve Pakistan`da makine parkları bulunduğunu hatırlatarak, bunun önemli bir avantaj olduğunu ve bu makinelerin Orta Asya tecrübesinden yararlanılarak Afganistan`ın altyapısının yeniden kurulmasında kullanılabileceğini belirttiler.

Japonya`da Türk özel sektörünün bunların yanı sıra sulama, iskan, gıda satışı gibi alanlarda da etkin olabileceği, Afganistan`a gitmesi beklenen Birleşmiş Milletler yardımlarının da Türkiye`den satın alınmasının sağlanabileceği belirtiliyor.
Bu arada, toplantıda gündeme gelen konuların ve önerilerin bir eylem planına dönüştürülerek, en kısa sürede hükümete sunulması öngörülüyor.

Kamu ve özel sektör temsilcilerini buluşturan bu toplantıların düzenli bir süreç haline getirilmesi de kararlaştırılırken, bir sonraki toplantının Japonya`da 21 - 22 Ocak`ta Afganistan`ın yeniden imarına yönelik uluslararası çaptaki toplantı öncesinde yapılması bekleniyor.

Diğer Genel Haberleri