Maliye`nin gözü turlarda

Bigpara Haber
Kurladaki düşüşle birlikte yurtdışı turlar cazip hale gelince, Maliye de bu sektördeki denetimi sıkılaştırdı

Kayıtdışı ekonomiyle mücadelede yeni stratejiler belirleyen İstanbul Defterdarlığı, şimdi de gözünü son zamanlarda yoğun ilgi toplayan yurtdışı turlarına dikti.
Döviz kurlarının gerilemesiyle yurtdışı turlarının cazip hale gelmesi ve artan gazete ilanlarını yakın takibe alan defterdarlık denetim bürosu, bu sektördeki gelişmeleri yakından takip ediyor. Şirketlerin yurtdışına götürdükleri kişilerden elde edilen kazançları tam olarak kayıtlarına geçirip geçirmediğini takip eden denetim elemanları turizm istatistiklerini de yakından takip ediyor.

938 milyon dolar harcandı
Gümrük kapılarında da araştırma yapan İstanbul Defterdarlığı`nın dikkate aldığı bir diğer bilgi kaynağı da Devlet İstatistik Enstitüsü(DİE) rakamları. Yılın ilk altı ayında 1 milyon 427 bin Türk vatandaşı yurtdışına çıkarken, istatistiklere göre bu kişiler toplam 938 milyon dolar harcama yaptı. Yurtdışına gidenler bu paranın 18 milyon 922 bin dolarını ise tur şirketlerine `paket tur hizmeteri` için ödediler.


Vergi barışında tahsilat % 63
AKP hükümetinin çıkardığı vergi barışında başvuranların üçte biri taksitlerini ödemiyor. Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, 2003 yılı bütçesinde 2.4 katrilyon gelir hedeflenen vergi barışından ilk üç taksitte 1 katrilyon 355 trilyon lira toplandığını açıkladı.
Vergi barışı için başvuranlardan mart ve nisan aylarında 908 trilyon, haziranda da 447 trilyon tahsil edildi. Üç taksitte toplam 1 katriyon 355 trilyon gelir elde eden bakanlığın tahsil edemediği tutar 533 trilyon oldu. Arıoğlu`nun açıklamasına göre, hükümetin toplam 7.9 katrilyon gelir beklediği vergi barışı için başvuranların yüzde 63`ünden tahsilat yapılırken yüzde 37`si hiç ödemede bulunmadı. Hükümet erken ödeme kararnamesiyle 2004`teki 2.1 katrilyonluk hedefin 700 trilyonunu 2003`te elde etmeyi planlıyor.

Diğer Genel Haberleri