Likiditeye Çözüm Taze Döviz

Bigpara Haber
Fondaki bankaların zayıf bankacılık sistemindeki diğer bankalarla birleşmeye zorlanırsa, yine aynı sorunların yaşanacağı iddia edildi. Bankacılık Araştırma Merkezi`ne göre taze döviz girişi zorunlu görünüyor.


Son günlerdeki yaşanan likidite sorununa ancak taze döviz girişinin sağlıklı çözüm olduğu belirtildi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Targan Ünal, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`ndaki bankaların, zayıf bankacılık sistemindeki diğer bankalarla birleşmeye zorlanmaması gerektiğini belirterek, Aksi halde yine aynı şeyleri yaşarız. dedi.
Targan Ünal, banka birleşmelerine imkan sağlayacak yapısal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.


BİRLEŞMELER AKILCI OLMALI;

Fon dışındaki bankalarda da birleşme yönünde çalışmalar olduğunu ifade eden Ünal, şunları söyledi: Ancak bu birleşmelerin çoğu akılcı birleşmeler değil. Akılcı birleşme bizim sinerji adını verdiğimiz birleşme. Sinerji 2 artı 2 eşittir 5`tir. Birleşmelerde bankalar mevcut performanslarını sürdürmemeleri lazım, bunun üstüne çıkmalılar. Ünal, geçtiğimiz haftalarda piyasalarda yaşanan likidite krizine ilişkin soruları da cevaplarken, piyasalardaki Türk Lirası sıkışıklığının geçici; ancak kısa sürede ortadan kalkmayacak bir sıkıntı olduğunu kaydetti. Bankaların açık pozisyonlarının ciddi bir sorun olarak gündemini koruduğunu vurgulayan Targan Ünal, şunları söyledi: Açık pozisyonlar sürdükçe, tedirginlik sürdükçe yıl sonuna kadar Türk Lirası sıkışıklığı sürecektir. Bu sıkışıklığın giderilmesi için tek çözüm ekonomiye taze döviz girişidir. Ünal, devalüasyon yapılması ya da döviz piyasalarında Merkez Bankası`nın işlemlerinin gerçekleşmesi sonucu döviz piyasalarındaki oranlar üzerinde çok ciddi birtakım program dışı gelişmeler yaşandığı takdirde tekrar bu yapısal programı Türkiye`de uygulamaya imkan olmadığını kaydetti. (ZAMAN)

Diğer Ekonomi Haberleri