Laleli İlk Sinyali Verdi

Bigpara Haber

Petrol krizinin en çok yaradığı ülkelerden biri, Rusya oldu. İhracatının yüzde 40`ı petrol ve doğalgaz olan ülke, petrol fiyatlarındaki artış sayesinde 5.3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi


Petrol fiyatlarındaki artış kriz içindeki Rusya ekonomisini düze çıkardı. Ham petrolün varil fiyatının uluslararası piyasalarda 30 doların üstünde seyretmesi nedeniyle Rusya son 30 yılın en büyük büyük ekonomik gelişme hızını yakaladı. Rusya Federasyonu İstatistik Bürosu`nun verilerine göre petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle Rusya`nın elde ettiği 2000 yılı dış ticaret fazlası, 1 Eylül itibarıyle 5.3 milyar dolar.

Gayrisafi milli hasıla da yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.5 artış gösterdi. Milli gelirdeki bu artış ücretlere de yansıdı. İstatistik Bürosu`nun verilerine göre yılın ilk yarısında reel ücretler yüzde 24 arttı. Rusya`nın ihracat gelirlerinin yüzde 40`ı petrol, doğalgaz ve elektrik satışından geliyor. Enerji gelirlerinin artması nedeniyle Rus hükümeti değişimden beri ilk kez açık öngörmeyen bir bütçe hazırladı. Özel firmalar da uzun vadeli planlar yapıyor.

Rusya`daki bu ekonomik gelişmeler, ticari ilişkide bulunduğu diğer ülkelerde de etkisini gösteriyor. Türkiye`de, Rusya`daki gelişmelere doğrudan bağlı olan Laleli piyasası da bu durumdan nasibini almaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda neredeyse durma noktasına gelen bavul ticareti, bu yıl yine canlanmaya başladı.(YENİ BİNYIL)

Diğer Ekonomi Haberleri