Laik ve AB`ci Olmak Şart

Bigpara Haber
Platform üyelerinin uymaları beklenen ilke ve kriterler arasında laiklik, insan hakları ve AB üyeliği konusunda fikir birliği şartı yer alıyor.


TÜSİAD`ın Meslek Örgütleri ile İlişkiler Komisyonu Rekabet Gücü Çalışma Grubu bünyesinde 5 yıldır çalışmalarını sürdüren 35 sektör kuruluşu, Sektörel Dernekler Platformunu oluşturdu. Platform üyelerinin uymaları beklenen ilke ve kriterler arasında, Atatürk`ün çizdiği çağdaş uygarlık hedefine, laik, demokratik ve insan haklarına saygılı bir hukuk devletine, piyasa ekonomisinin erdemlerine inanmak ve Türkiye`nin AB üyesi olması yönünde fikir birliğine sahip olmak da yer alıyor.
Platform ile ulusal ekonomik politikaların oluşturulmasına katkıda bulunmak, uluslararası sektörel entegrasyonu sağlamak, Avrupa Birliği uyum sürecinde özel sektörün faaliyetlerinin birleştirilmesi ve TÜSİAD`la birlikte daha geniş bir güç birliği kurulması amaçlanıyor. TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu ile Platform`un iki yıl süreyle başkanlığını yürütecek olan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Güngör Keşçi, düzenledikleri basın toplantısıyla, oluşumun amaçları ve ilkelerini açıkladı.


Yücaoğlu, ekonomide hem sorunları yaşayan hem de çözümler üreten, sektörlerinin vizyonunu geliştiren dernek ve birliklerin işbirliğini daha resmi bir boyuta taşımak için yeni bir organizasyona gidildiğini kaydetti. Türkiye`de günümüzde birçok konuda meslek örgütleri kurulduğunu, bunların kendi sorunlarının ötesinde Türkiye`nin imajı ve dünya ekonomik paydasından daha fazla yararlanması için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Yücaoğlu, dün yapılan Başkanlar Kurulu toplantısında platformun ilkeleriyle birlikte benimsendiğini vurguladı. Platform Başkanı Güngör Keşçi de Türkiye`de reel sektörün öneminin oldukça büyük olduğunu söyledi. Keşçi, Reel sektör, zaman zaman ihmal edilse de önemi kavranmasa da bu ülkenin istihdamı, uluslararası ticaretinin temeli, uluslararası vizyon ve Türkiye imajının uluslararası piyasada iyi ya da kötü şekilde oluşmasına neden olan kurum. Sanayiciler ülkenin ekonomisini ayağa kaldıran, hepimizin el üstünde tutmamız gereken grup dedi.


KRİTER LAİKLİK;

Keşçi, uyulması beklenen ilke ve kriterleri de şöyle sıraladı: Türkiye`nin kalkınmasında özel sektöre dayalı sanayileşmenin önemini kavramış olmak. Ülke kalkınmasının önündeki engellerin ancak köklü ve bilimsel reformlarla aşılabileceğini düşünmek. Atatürk`ün çizdiği çağdaş uygarlık hedefine, laik, demokratik ve insan haklarına saygılı bir hukuk devletine, piyasa ekonomisinin erdemlerine inanmak, sosyal sorumluluklarının bilincinde olmak. Ülkemizin hızlı kalkınmasının ancak sektörlerin mevcut potansiyellerini en iyi şekilde değerlendirmekle mümkün olacağı inancıyla bu doğrultuda çaba göstermek. Türkiye`nin AB üyesi olması yönünde fikir birliğine sahip olmak. Kuruluş nedeni ile amacının politik, etnik, dinsel ayrımcılık ve hedeflere göre şekillenmediği bağımsız bir yapıya sahip olmak. Üye kompozisyonu ile ismini taşıdığı, faaliyet alanı olarak belirlediği sektörün ekonomik gücünde önemli bir paya sahip olmak. (YENİ BİNYIL)

Diğer Politika Haberleri