Ladik Cimento defteri kapanmaz

Bigpara Haber

Akçansa geçen yılın ekim ayında özelleştirme ihalesinde Ladik Çimento`ya en yüksek teklifi vermiş ancak Rekabet Kurumu`ndan onay çıkmadığı için alamamıştı. Akçansa`nın Genel Müdürü Mehmet Göçmen, Rekabet Kurumu`nun Ladik`in Türkerler İnşaat`a devri ile ilgili ilk kez AKŞAM`a konuştu: Bu defter kapanmaz!

Akçansa geçen yıl ekim ayında yapılan ihalede Ladik Çimento`yu kıran kırana bir rekabetle almıştı. Ancak Rekabet Kurumu Ladik`in Akçansa`ya satışına izin vermedi. Akçansa, kurumun gerekçesini geçerli bulmadı. Hemen Danıştay`a iptal davası açtı. Bu arada TMSF`den de fabrikanın ikinciye devredilmeyeceğine dair söz aldı. Ancak `sözlü olarak` verilen söz geçerli olmadı. 31 Ocak`ta Ladik, ihalede ikinci olan Türkerler İnşaat`a devredildi. İşte tüm bu gelişmeleri, hukuki süreci ve spekülasyonları Akçansa`nın Genel Müdürü Mehmet Göçmen`le konuştuk. Göçmen bu dönemi; `Önce kızdıran, sonra moral bozan, sonra işin detaylarını öğrendikçe şaşırtan, sonra tekrar kızdıran bir süreç` olarak tarif ediyor. Ladik defterini kapatmadıklarını, hukuki savaşı sonuna kadar götüreceklerini, gerekirse Danıştay Üst Kurulu`na gideceklerini söylüyor. Göçmen, `Biz bunu hukuk savaşı olarak sonuna kadar götürürüz. Faul yapmadan götürürüz. Elle gol atmayız. Bu fabrikayı nasıl olsa bize vermezler diye pes etmeyeceğiz` diyor. Mehmet Göçmen`in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Ladik defterini kapattınız mı?

O defter hiçbir zaman kapanmaz. Biz, burayı 1 yıldan fazla inceledik, talip olduğumuz fabrikalar arasında en az sorunlu olanı Ladik`ti. Çünkü Akçansa`nın güçlü olduğu yere 800 kilometre uzakta. Çok minör bir varlığı olan Karçimsa da Ladik`in pazarına giremeyecek mesafede. Arada 350 kilometre var. Rekabeti bozucu bir durum yok.

Rekabet Kurumu`nun tezi neydi?

Yapılan analiz yanlış. Diyorlar ki `siz orada Sabancı, Oyak ve Lafarge beraber olacaksınız. Başka bölgelerden kötü ününüz var. Rekabet cezası aldınız. ` Sabancı diyor, burası Sabancı değil, Akçansa. Ve şu ana kadar Akçansa hiç rekabet cezası ödemedi. Rekabet Kurumu`nun kendini hukukun ötesine geçirmemesi lazım. Bunların hepsi Danıştay`ın bozduğu ya da yürütmeyi durdurduğu kararlar. Bunlar rekabet bozucu riske dayanıyor. Kurum `kanaat getirdim` diyor. Bu objektif bir değerlendirme değil. Oysa`yı kastederek, Oyak ve Sabancı ortak deniyor. Oysa`nın buraya mesafesi 500 kilometre.

Şimdiye kadar hukuki süreç nasıl işledi?

21 Aralık günü ret cevabını aldık. Rekor bir hızla 23 Aralık`ta Danıştay`da Rekabet Kurumu`nun kararının oluşturacağı sonuçların durdurulması ile ilgili davamızı açtık. Ve bunu yazıyla TMSF`ye bildirdik. TMSF de bize sözlü olarak Ladik`in başka bir şirkete verilmeyeceğini söyledi. Ama 31 Ocak`ta Danıştay`dan karar çıkmadan devri yaptı. Biz de hemen `devir yapıldı mı` diye sorduk. `Bilgi vermek zorunda değilim` dedi. Sonra bilgi Edinme Kanunu gereği yazılı olarak `Yaptın mı, yapmadın mı` diye sorduk. Henüz cevap yok. Diğer kararlarını TMSF binasında ilan ediyorlar, bu karar ilan da edilmedi.

TMSF kararı neden açıklamadı sizce?

Spekülasyonlara girmek istemiyorum. TMSF niye bunu açıklamadı.. Belki kendince sebepleri vardı. Niye Rekabet Kurumu Heidelberg`i Urfa`da ikinciyken reddetti. Akçansa`yı Ladik`te birinciyken reddetti. İkinci kimdi? Urfa`da birinci kimdi? Bu iki adamın aynı olması raslantı mı? Bunlar işin spekülatif yönü. Beni Akçansa ilgilendirir.

Heidelberg Urfa ihalesine yalnız girmişti sanıyorum..

Evet. İkinci oldu. Rekabeti bozarsın deyip, reddettiler. Heidelberg`in oraya en yakın fabrikası 1500 kilometre ileride ortak olduğu Akçansa`dır.

Birinci Türkerler miydi?

Evet. Şartname gereği ya birinciye ya da ikinciye verilecekti. Bütün ihalelerde şartname böyle. Mesela Ladik`te birinciydik, ikinciye verdiler. Gaziantep`te birinciye de ikinciye de hayır dediler. İhale tekrar edilecek. Urfa`da da birinciye evet, ikinciye hayır dediler. Tabii birinci aldığı için, ikincinin şansı yoktu. Ama niye hayır? Urfa`da Heidelberg için nasıl bir hakim durum gördünüz? Adamların Suriye`de de Irak`ta da fabrikası yok.

Dava sürüyor.. Yürütme durdurulursa ne olur?

Yürütme durdurulursa Rekabet Kurumu`nun kararı yok olacak. `Fabrika ikinciye verilemez` durumuna gelinecek. TMSF`nin yaptığı işlemi geri alması gerekecek. Sonra Danıştay `Bu doğru karar mı, değil mi?` diye inceleyecek. Sonuçta ya Rekabet Kurumu`na `Kararın hatalı` ya da bize `İtirazın hatalı` diyecek.

Yazılanlarıyalanlayanolmadı


  • Türkerler`in Ramsey`in patronu Remzi Gür ile yakınlığı konuşuluyor Kağıt üzerinde böyle bir şey yok. Çıkıp onlar `ortağız` demedikçe `sen ortaksın` diyecek konumda değilim. Ama yazılanlar yalanlanmadı. Kimse `bizim o gruplarla ilgimiz yok` demedi. Spekülasyonlar bu kararlarda rol oynamıştır gibi keskin bir yorum yapamam. Zaten öyle bir şey uykularımı kaçırır. Biz bunu hukuk savaşı olarak sonuna kadar götürürüz. Faul yapmayız. Elle gol atmayız. Fabrikayı nasıl olsa bize vermezler diye pes etmeyiz. Hiçbir şekilde olmazsa ne olacak? Biraz daha zorlanırız ama yeni fabrika kurarız. Şirketin büyüme planı Akçansa`nın da dışarıda yatırım planı var mı? Türkiye`de uzun vadede `ben bu işi global olarak yaparım` vizyonunda fazla şirket yok. Ben şirketimde bu potansiyeli görüyorum. İşte bu Akçansa`nın uzun vadede gideceği yerdir. Tabii önce kendi ülkemizde büyümemiz gerek. Tek haneli pazar payıyla bu olmaz. Şu anda nedir pazar payınız? Yüzde 9 civarında. Sabancı Holding`in Çimsa`sını, Oysa`sını birleştirince yüzde 15-20 arasında bir pay oluşuyor. Bunun artması gerekir. Çanakkale`de yeni bir fabrika kuruyoruz. 2007`nin sonunda tamamlanmış olacak. Mevcut kapasitemizi yüzde 50 artıracak. Bu yıl için büyüme hedefiniz nedir? Geçen yıl 440 trilyon civarında ciro yaptık. Bu yıl da yüzde 5-8 büyüme bekliyoruz. Ladik`in yeri stratejik Neden Ladik`te bu kadar ısrarcısınız? Ladik bizim için iyi bir stratejik açılım. Akçansa bugün fabrika olarak Marmara ve Ege`de faaliyet gösteriyor. Ladik bizi Karadeniz pazarına açacaktı. Heidelberg`in Türkiye`ye yönelik planları vardı. Gelişmeler onların bakışını nasıl etkiledi? Ortağımız kırıldı. Heidelberg dünyanın dördüncü çimento şirketi. Türkiye`yi büyüme noktası olarak görüyordu. Öyle bir noktaya gelindi ki Marmara, Ege`de tesisleri var, Karadeniz`e, Güneydoğu`ya gidiyorlar, rekabeti bozacaksın deniyor. Heidelberg de `Peki Türkiye`de nasıl yatırım yapacağım` diyor. Vazgeçtiler mi Türkiye pazarından? Hala zorluyorlar. Urfa`daki durumu mahkemeye götürüyorlar. Ladik konusunda bizi desteklediler. TMSF bekleyebilirdi Size göre TMSF hatalı bir karar mı verdi? Hatalı değil. Kendi şartnamesinde `Rekabet Kurumu`nun kararını gördükten sonra ikinciye verebilirim` diye madde var. Ama devam eden hukuki bir süreç var. Biraz bekleyebilirdi. Danıştay yürütmeyi durdurmazsa ne yaparsınız? O zaman bu pekala geçerli bir karardır. Ama biz haklı olduğumuzu düşündüğümüz bir davayı kovalıyoruz. Biz o kararı da alıp, Danıştay Üst Kurulu`na götüreceğiz. Gaziantep Fabrikası`na talip olacak mısınız? Bakıyoruz ama Gaziantep`in teknik tarafında sorun var. Ne pazar olarak çok cazip ne de fabrika olarak. Türkiye`de bugün 60 çimento fabrikası var. Bu fabrikaların herhangi birinin satışı olur, biz de sinerji görürsek talip oluruz.
  • Diğer Genel Haberleri