Kurtulmuş'tan 'faiz kararı' açıklaması

Kurtulmuş "TCMB bağımsız bir kurumdur, para politikaları konusunda çok fazla enstrümanları var; TCMB'nin yarın vereceği kararı biz de bekliyoruz" dedi.

Bigpara Haber

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsız bir kurum olduğunu belirten yarın verilecek Para Politikası Kurulu (PPK) kararını hükümet olarak kendilerinin de beklediğini söyledi.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, TCMB'nin bir ekonomi politikası olduğunu ve bankanın Türkiye'nin bağımsız kurumlarından biri olduğunu hatırlatarak, "TCMB'nin kullanabileceği çok sayıda enstrümanı var; biz hükümet olarak kendi ana politikamız çerçevesinde görüşlerimizi söyler ve TCMB'nin kararını bekleriz" dedi.

TL'deki sert değer kayıpları sonrası piyasalar tarafından "örtülü faiz artışları" olarak da anılan bir çok likidite sıkılaştırma adımları atan TCMB'nin yarınki PPK toplantısı piyasalar tarafından haftanın en önemli gündem maddelerinden biri olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Reuters'ın 18 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre TCMB'nin son dönemde uyguladığı örtülü faiz artışları olarak da adlandırılan likidite adımları ardından 24 Ocak'taki Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında doğrudan politika faizi, koridorun üst bandı ve geç likidite penceresi faizlerini artırması bekleniyor, artırım miktarına ilişkin beklentiler çeşitlilik gösteriyor.

Temmuz 2016'daki darbe girişiminden bugüne dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybeden TL yıl başından bu yana ise yüzde 6 civarı kayıpla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi olmayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

TCMB'nin likidite adımları TL'deki değer kaybını yavaşlatsa da tam olarak durduramadı. Bu kapsamda TCMB'nin yarın atabileceği olası adımlar TL'deki değer kaybının kısa vadede sora erip ermeyeceğine ilişkin bir işaret verebileceği düşüncesiyle piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Diğer Ekonomi Haberleri