Küresel piyasalarda tüm gözler Fed'e çevrildi

Uluslararası piyasalarda dikkatler, faiz artırımı çıkması beklenen Fed toplantısına çevrildi.

Bigpara Haber

Asya borsaları Fed'in faiz artıracağına kesin gözüyle bakılan ancak 2017 yılına dair beklentilerin yakından takip edileceği para politikası kararı öncesinde temkinli şekilde yükselirken, yatırımcılar dolarda beklemeye geçtiler.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu gece 22.00'da açıklanacak para politikası kararının yarım saat ardından Fed Başkanı Janet Yellen basın toplantısı düzenleyecek.

Haberin Devamı

Piyasalar ABD'de faizlerin bu toplantıda 25 baz puan, gelecek yıl ise iki defa artırılacağını fiyatlıyor. Fed'in bu beklentilerden hızlı davranacağının sinyalini vermesi doların değer kazanmasına yol açabilir.

Bu nedenle yatırımcılarını gözü Fed yetkililerinin faiz patikası hakkındaki tahminlerini içeren ve ABD başkanı seçilen Donald Trump'ın uygulaması beklenen politikaların enflasyon ve ekonomiye yansımaları hakkında fikir verecek olan nokta grafiklerinde olacak.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi Fed'in faiz kararı öncesinde yüzde 0.2, Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.1 artıda bulunuyor.

Fed'in faiz artıracağı beklentisine karşılık Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) son olarak geçen hafta varlık alım programının süresini uzatarak para politikasını gevşetmesi, iki büyük ekonominin devlet tahvil getirileri arasındaki farkın açılmasına neden oluyor. ABD ile Almanya'nın iki yıl vadeli tahvilleri arasındaki 2005 sonlarından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, ABD Hazine tahvilleri Almanya'nınkilere kıyasla 191 baz puan daha yüksek getiri sunuyor.

Aradaki bu getiri farkı para birimlerinin değerlerine de yansıyor. Değer kaybına karşı koymaya çalışan euro 1.0625 dolar ile 20 ayın dip seviyesi 1.0505 dolardan çok da uzaklaşamıyor. Dolar endeksi ise bugün 101 düzeyinde yatay seyrediyor.

Haberin Devamı

ABD borsaları bu hafta Trump yönetiminin ekonomiyi destekleyici politikaları daha fazla borçlanmayla ve piyasa düzenlemelerini azaltarak gerçekleştireceği yönündeki spekülasyon sonucu rekor kırdı. 

Diğer Ekonomi Haberleri