Küresel Ekonomide Büyümenin 2001`de Devam Etmesi Bekleniyor

Bigpara Haber
-ABD Ekonomisinde Büyüme Hızının Düşmesi Öngörülüyor

NEW YORK (A.A) -19.12.2000- Uluslararası petrol fiyatlarındaki yükselme eğilimine karşı küresel ekonomide gelecek yıl büyüme, ABD ekonomisinde görülen büyümenin de azalması bekleniyor. 1997 yılında yaşanan mali krizden olumsuz yönde etkilenen Asya`da görülen büyümenin, dünyanın diğer bölgelerine oranla daha hızlı olacağı, birçok Latin Amerika ülkesinde de ekonomik büyümenin devam edeceği tahmini yapılıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından geçen ay yayınlanan yılın son raporunda, küresel düzeyde ekonomik koşulların büyüme için göreceli olarak uygun olduğu ifade edildi. Küresel ekonominin bu yıl, son 10 yılın en yüksek rakamı olan yüzde 4.2 düzeyinde büyümesi öngörülürken, 2001 için için bu oran yüzde 3.2 olarak belirlendi. Raporda, yüksek petrol fiyatlarının desteklediği enflasyondaki artış bekletilerinin, küresel düzeyde bir endişe olarak kalmaya devam ettiğine de dikkat çekildi. Deutsche Bank Research (DBR) tarafından hazırlanan Ekonomik ve Finansal Genel Görünüş isimli raporda ise yüksek petrol fiyatları, sıkı para politikası ve menkul kıymetler borsasında yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle küresel ekonominin gelecek yıl yüzde 3.5 oranında büyümesi öngörüldü. Raporda, petrol fiyatlarının tahmin edilenden daha uzun bir süre yüksek düzeyde seyretmesi, gelişmekte olan piyasalarda ortaya çıkan kriz belirtilerinin küresel ekonomiyi daha fazla olumsuz yönde etkiliyebileceği beklentisi, 2001 yılında dünya ekonomisinin büyümesi önünde ortaya çıkan engeller olarak sıralandı. Uluslararası Para Fonu da (IMF)küresel ekonominin 2000 yılında yüzde 4.7, 2001` de ise yüzde 4.2 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu.

-ABD EKONOMİSİ-

Öte yandan, uluslararası düzeyde yaşanan yüksek petrol fiyatlarına karşın dünyanın en büyük petrol tüketicisi konumunda bulunan ABD ekonomisinde son 10 yıldır yaşanan büyüme eğilimi ile işsizlik düzeyinde gerileme bu yıl da devam etti. 2000 yılı için yüzde 5.2 olarak öngörülen ABD ekonomisi yaşanan büyümenin 2001 yılında azalarak yüzde 3.3 olacağı tahmin ediliyor. ABD`de 2000 yılında yüzde 3.5 olan enflasyon oranının 2001 yılında yüzde 2.7`ye gerilemesi öngörülüyor ABD Merkez Bankası`nın kısa bir süre içinde Ocak ayında, ekonomik büyümede yaşanacak azalmanın, durgunluğa yol açmaması için faiz hadlerinde bir indirime gitmesi bekleniyor. ABD`nin cari işlemler açığı 1999 yılında 339 milyar dolar iken bu rakamın 2000 yılında 419 milyar dolara, 2001`de de 461 milyar dolara yükselmesi öngörülüyor.

-JAPONYA...

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi konumunda bulunan Japonya`da 2001 yılında da ekonomik iyileşmeye devam edilmesi bekleniyor. Bununla beraber düşük düzeyde seyreden tüketici harcamaları ile iflasların artmasının Japonya ekonomisine zarar verebileceğine dikkat çekiliyor. Japonya`nın 2000 yılında yüzde 2 oranında artması beklenen gayrsafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) 2001 yılında da aynı düzeyde kalacağı tahmin ediliyor. Asya Kalkınma Bankası, Japonya`nın dışında tutulduğu Asya ekonomilerinin bu yıl yüzde 7.1, 2001 yılında da yüzde 6.4 oranında büyümesini öngörüyor. Bölgenin yıldız ülkeleri konumunda bulunan Hong Kong ve Singapur`de 2000 yılında ekonomik büyümenin yüzde 9.5`a ulaşması bekleniyor

-AVRUPA BİRLİĞİ...

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bu yıl 1989 yılından bu yana yaşanan en yüksek rakam olan yüzde 3.4 oranında büyümesi öngörülüyor. AB`nin yürütme organı konumunda bulunan Avrupa Komisyonu, yüksek petrol fiyatlarına karşın güçlü ekonomik büyümenin 2001 yılında da devam edeceği tahminini yapıyor. AB, 2001 için ekonomik büyümenin yüzde 3.1, 2002 için ise yüzde 3 olarak belirledi. Avrupa Komisyonu, Avrupa tek para birimi Euro`nun ABD Doları karşısındaki değerinin artarak, ortalama 90 cent civarında seyretmesini öngörüyor.

-LATİN AMERİKA...

Brezilya, Meksika ve Şili`nin öncülüğünü yaptığı Latin Amerika ekonomilerinin bu yıl yüzde 4.2, 2001`de de yüzde 4.5 oranında büyümesi bekleniyor. Latin Amerika`nın en büyük ticaret ortağı konumunda bulunan ABD ekonomisinde bir yavaşlamanın bölgenin ekonomik büyümesine olumsuz yönde etkiliyebileceği ifade ediliyor.

-RUSYA...

İhracatının en önemli kalemi olan petrol fiyatlarında yaşanan yükselme eğilimi Rusya ekonomisini olumlu yönde etkiledi. Rusya ekonomisinde görülen iyileşme 2000 yılında da devam etti ve GSYİH SSCB`nin dağılmasından bu yana ilk kez arttı. Uluslararası petrol fiyatlarında yakın gelecekte yaşanabilecek bir gerilemenin Rusya ekonomisinde yaşanan büyüme hızını olumsuz yönde etkiliyebileceği ifade ediliyor. Rusya`nın büyük bölümü SSCB`den kalma 148 milyar dolar dış borcun 3 milyar dolarının gelecek yıl ödenmesi gerektiği de belirtiliyor. Komünist rejimlerin yıkıldığı Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde 2000 yılında, Berlin Duvarının yıkıldığı 1989`dan bu yana en yüksek ekonomik büyüme bekleniyor. BM`nin Avrupa için Ekonomik Komisyonu, 27 ülkeli bölge için 2000 yılında büyümenin yüzde 5`den fazla olmasını öngörürken bu oran 2001 yılında yüzde 4.2 olarak belirlendi.

Diğer Genel Haberleri