Küresel ekonomi tekrar duraksama riskinde

Brookings Institution ve Financial Times'ın izleme endeksine göre küresel ekonomi tekrar duraksama riski ile karşı karşıya

Bigpara Haber

Bu tespit dünyanın en önemli düşünce kuruluşlarından Brookings Institution ve Financial Times'ın izleme endeksinden.

Endekse göre gelişmiş ekonomilerde büyüme görünümü ılımlı bir iyileşme gösterse de gelişen ülkeler bu durumu gölgeliyor.

IMF'ye göre dünya ekonomisi geçen yıl yüzde 3.4 büyüdü. Bu uzun süreli ortalamalara uygun olsa birçok yetkilinin beklentilerini karşılamadı. Sebebi ise büyümenin hala 2008 krizinin etkilerinden sıyrılıyor olması ve hızlı büyüyen gelişen ülkelerin dünya ekonomisinin yarısından fazlasını oluşturması.

Küresel ekonomiyi, reel sektör, piyasalar ve yatırımcı güveni verilerini birleştirerek yorumlayan Tiger Endeksi, bu farklılaşmayı ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

ABD, İngiltere ve Hindistan'da güçlü bir büyüme ivmesi görülürken, Avrupa ve Japonya'da ise düşük petrol fiyatlarının etkisiyle canlanan büyümenin temelinin sağlam olmadığı belirtiliyor.

Gelişen ülkelerde ise Hindistan tek parlak ekonomi olmaya devam ediyor. Çin'de hükümetin yeniden dengelenme çalışmaları büyüme beklentilerini düşürürken Türkiye, Brezilya ve Rusya'nın yapısal zayıflıkları dikkat çekiyor. Rapora göre FED'in 9 yıl sonra gerçekleştireceği faiz artırımının da küresel ekonomik toparlanmaya risk oluşturduğu vurgulandı.

Diğer Ekonomi Haberleri