Küçüklere adres fon

Bigpara Haber
Geçen yıl yatırım fonları arasında yüzde 60`lara varan getiriler sağlandı. Uzmanlar,
2.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan fonları bu yıl da küçük yatırımcı için öneriyorlar.

Borsa krize yenildi, kasım ayındaki likidite krizi para piyasalarını salladı. Para sahipleri için bu tip dalgalanmalara karşı güvenli liman fonlar, 2001 yılı için de adres olmayı sürdürecek. Her ne kadar 2000 yılında hiçbir yatırım aracı enflasyonun üzerinde getiri sağlamasa da yatırım fonları nominal getiri sıralamasında yüzde 20.8`le ilk sırada yer aldılar. Ortalama getiri de enflasyonun gerisinde kalan fonların içerisinde yüzde 50-60`lara varan getiri sağlayanların sayısı hiç de az değil. Uzmanlar 2001 yılı için B tipi fonların küçük yatırımcı için yine gözde olacağını belirtiyorlar.

2.5 MİLYAR DOLAR

2000 yılında yatırım fonlarının portföy değerleri dolar bazında yüzde 16,5 artarak 2.2 milyar dolardan 2.5 milyar dolara çıktı. Borsadaki düşüşe ve yaşanan krize rağmen yatırımcı fonlara talep göstermeyi sürdürdü. 1999 sonunda 492 bin kişinin elinde fon katılma belgesi bulunuyordu. Bu yılsonunda fonları tercih edenlerin sayısı 574 bine çıktı. 2000 yılı içerisinde 58 yeni fon kuruldu. Bu fonlarla birlikte 28 bin yatırımcı daha piyasa geldi.

Programla birlikte piyasalarda yaşanan çalkantıların kasım ayında likidite krizine dönüşmesiyle birlikte uzmanlar küçük yatırımcı için yatırım fonlarını 2001 yılı için de tavsiye ediyorlar. B tipi fonları ve özellikle portföyü repo ağırlıklı likit fonları öneren uzmanlar fon bazında yüzde 60`lara varan getiriler olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu yıl emeklilik fonlarına ilişkin düzenlemelerin tamamlanmasını da bekleyen fon yöneticileri piyasanın çok daha profesyonel çalışacağını belirtiyorlar.

A Tipi yine riskli

Kaderi borsa ile aynı olan A tipi fonlar için seçici olunması gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar 2001 yılında büyümedeki daralmaya bağlı hisse ve sektör bazında yüksek getirilerin sağlanabileceği ve bu konuda uzmanlaşmış fonların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.(SABAH)

Diğer Genel Haberleri