Krugman’dan Greenspan’a sert eleştiri

George Bush başkanlık koltuğuna ilk oturduğunda, sunulmuş olan vergi indirimi girişimini kanunlaştıramayacağı kanısı hakimdi

Bigpara Haber

George Bush başkanlık koltuğuna ilk oturduğunda, sunulmuş olan vergi indirimi girişimini kanunlaştıramayacağı kanısı hakimdi.



Derleyen Tolgahan KAMİLOĞLU

Bush’un Beyaz Saray’da meydana getirdiği yeni yapılanmanın da kendisini politik anlamda güçsüz bırakacağı yönünde kamuoyunda soru işaretleri oluşurken senato, partiler arasındaki dengeyi sağladı.

Genel anlamda bakıldığında zaten yapılan vergi indiriminin geniş kitleler üzerinde etkisi olduğunu iddia etmek de odukça güç. Çünkü yapılan düzenleme sadece varlıklı elit çevreyi etkiledi.

Ardından Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan mali sistemlerin sorumluluğunu üzerine aldığını açıklayarak yeni bir döneme girildi. Greenspan daha önce Senato Bütçe Komisyonu’nda kendini kanıtlamıştı.

Greenspan ilk söylemlerinde Clinton yönetimini her fırsatta güçlükle kazanılmış bütçe fazlasını tehlikeye sokmakla suçluyordu. Fakat daha sonra cumhuriyetçiler, Beyaz Saray’a çıktı ve ardından Greenspan da farklı ve yeni bir yüz olarak politika sahnesine çıktı.

Greenspan’ın  bütün ilgisi, federal yönetimin geçmişteki bütün borçlarını ödemesine yönelik tehditleri ve söylentileri önlemeye yöneldi. Bu kaostan kurtulmak için Greenspan vergi indirimini savundu ve bütün duvarları yıktı...

Greenspan şimdi aslında Bush’un vergi indirimine yeşil ışık yaktığını kastetmediğini ve de söylemlerine gösterilen politik tepkileri hayretle izlediğini söylüyor. Fakat gerçekten Bush’un bu girişiminde destek vermemiş olsaydı, sayın Greenspan’ın rekor üstüne rekor kırmaya da bol bol fırsatı olabilirdi...

Aslında anlatmak istediğim şudur. ‘Greenspan’ın dünkü performansı, tıpkı bir korkaklık profili çiziyordu. O  çok meşhur vergi indirimi konusunda tekrar tekrar üzerine gidilmesine rağmen, tüm soruları üstü kapalı bir şekilde yanıtsız bıraktı. Sadece kendisiyle ilgili soruları yanıtladı. Tüm sunumu Merkez Bankası’nda hüküm sürdüğü dönemle sınırlı kaldı.

Greenspan yazmış olduğu kitapta da, vergi indirimi üzerine yapılan tartışmalar biraz çarpıtılmış. Biraz da kendisiyle çatışan ifadeler içeriyor. Herkesin iyi bildiği bütçe tasarıları konusunda çok fazla bir detaya değinilmemiş. Nedenini merak ediyorum doğrusu!

Kısacası Greenspan oyunu biraz kendi kurallarına göre oynuyor. Politik tartışmaları da kendi istediği şekilde yönlendirmeye gayret ediyor...

Diğer Genel Haberleri