Krizin Faturası Şimdilik 2.9 Milyar Dolar

Bigpara Haber

Para ve döviz piyasalarında başlayan dalgalanmalar ilk hafta Merkez Bankası`na 3 milyar dolara maloldu. Piyasalara yoğun olarak döviz satmak zorunda kalan Merkez Bankası`nın döviz rezervinde net olarak 2.9 milyar dolarlık gerileme yaşandı.

ANKA`nın merkez Bankası verilreinden yaptığı hesaplamaya göre, döviz rezervi, piyasalardaki dalgalanmanın başladığı 17-24 Kasım arasındaki haftada 2 milyar 850 milyon dolar azalarak 21 milyar 583 milyon dolara indi. En son Temmuz 1999`da 21 milyar doların altında bir seviyede bulanan döviz rezervi, şimdiye kadar bir daha bu düzeyin altına inmemişti.

Döviz rezervi, 17 Kasım`da GSM 1800`ün ilk taksidi olan 500 milyon dolar ile bunun 85 milyon dolarlık KDV`sinin hesaplara girmesi nedeniyle 24 milyar 433 milyon dolara kadar yükselmişti. Ancak izleyen hafta bankaların dövize olan talebinin en yüksek noktaya çıkması ve Merkez Bankası`nın piyasalara yoğun bir müdahalede bulunması rezervi önemli ölçüde eritti.

Düşüşte ne etkili oldu?

Rezervde geçen hafta meydana gelen rekor gerilemede, mali piyasalarda Kara çarşambayla birlikte başlayan krizi aşmak için Merkez Bankası`nın müdahalede bulunması etkili oldu. Bankaların döviz pozisyon açıklarını kapatmaya yönelmeleri ve yabancı yatırımcıların, piyasalardan çekildiğine ilişkin iddialar dövize olan talebi artırmıştı. Bunun üzerine meydana gelen Türk Lirası sıkışıklığıyla gecelik faizler rekor düzeylere ulaşmıştı.

Bu arada, Merkez Bankası ve Hazine`nin Türk Lirası likiditeyi rahatlatmak için aldığı önlemler de rezervdeki azalışı hızlandırdı.

Brüt rezerv 22.6 milyar dolar

Geçen hafta, altın mevcutlarının 1 milyar 10 milyon dolarlık düzeyi yine değişmedi. Brüt rezerv ise döviz rezervindeki daralmaya bağlı olarak 22 milyar 593 milyon dolara indi.

Döviz fazlası 6.3 milyar dolara düştü

Yaşanan gelişmeler sonucu, Merkez Bankası`nın döviz fazlasında da hızlı bir düşüş yaşandı. Banka`nın dış varlıkları 2 milyar 866 milyon dolar azalarak 25 milyar 664 milyon dolara, döviz yükümlülükleri 504 milyon dolar azalarak 19 milyar 351 milyon dolara indi. Buna bağlı olarak döviz pozisyonu 2 milyar 362 milyon dolar düşüş göstererek 8 milyar 675 miylon dolardan 6 milyar 313 milyon dolara geriledi. (ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri