Krizi atlatan tavukçu zam yapıyor

Bigpara Haber
Kuş gribi krizinden çıkmaya çalışan tavuk eti sektörü peşpeşe zam yapmaya başladı. Gazeteci Uğur Dündar`ın yaptığı bedava reklamın ardından artmaya başlayan tüketim sonucunda yapılan zamlarla birlikte ambalajlı bütün tavuğun perakende satış fiyatı 5 YTL`ye kadar çıktı. Geçtiğimiz ekim ayında Bandırma`da, ocak ayında da Ağrı`da görülen kuş gribinin etkisi ile 2 YTL`ye kadar gerileyen poşetli bütün tavuğun perakende fiyatı, mart ayında ortalama 4 YTL`yi geçti. Tavuk eti maliyetinin 2 YTL dolayında olduğunu belirten tavuk eti üreticisi firmalar, aylar süren zarar döneminden sonra mart ayında zarardan kurtulduklarını belirtiyor. Tavuk eti fiyatının dip yaptığı tarihten bu yana 30`ar kuruşluk haftalık zamlar yapan tavuk eti üreticileri, bu hafta sonunda 30 kuruşluk bir zam daha yapmaya hazırlanıyorlar. Üretimi kısarak arz - talep dengesini kuran tavuk eti üreticisi firmalar, bu arada stoklarını da eritmeye çalışıyor. Tavuk eti piyasası nisan ayında mangal mevsiminin başlaması ile birlikte krizden önceki tüketim düzeyine ulaşmayı ve stokları eritmeyi ümit ediyor. Et fiyatı geriledi Öte yandan kriz döneminde tavuk eti tüketiminin gerilemesi ile birlikte artan kırmızı et fiyatları da gevşedi. Tavuk eti tüketiminin neredeyse durma noktasına gelmesiyle 9.5 YTL`yi geçen karkas sığır eti toptan fiyatı, martta tavuk eti tüketiminin artmasıyla 9 YTL`ye geriledi. Poşette bütün tavuğun ortalama perakende fiyatı (kg/YTL) 05 Ağustos4.74 05 Eylül3.67 05 Ekim2.36 05 Kasım2.21 05 Aralık3.14 06 Ocak2.46 06 Şubat3.29 06 Mart4.05

Diğer Genel Haberleri