Krizde finans sitelerine hit yağdı

Yaşanan ekonomik kriz sırasında en çok ziyaret edilen borsa siteleri hit rekorları kırdı

Bigpara Haber
Son iki haftada, borsaya ilişkin endeks, hisse senedi verilerine ve seans yorumlarına yer veren finans sitelerinin hit sayısında patlama yaşandı. Bu sitelerin ziyaretçi sayısı üç katına çıktı

Türkiye`de internet üzerinden hisse senedi alım satımı yapan yatırımcıların sayısı hala toplam yatırımcılar arasında çok küçük bir oranda. Ancak online borsa emekleme aşamasında olsa da bilgi aktarımında internet, tv ve gazete gibi geleneksel medyanın arasındaki yerini aldı bile. Üstelik gece karar verip alım - satım emirlerini internetten verenler gafil avlanmayan nadir yatırımcılar arasında yer aldı.

Enformasyon açlığı

Borsaya ilişkin endeks ve hisse senedi verileri yayınlayan, seans yorumlarına yer veren finans sitelerinin hit sayısında geçtiğimiz son iki haftada patlama yaşandı. Piyasalardaki gelişmeler ile ilgili enformasyon açlığı, profesyonel yoruma olan ihtiyaç, bazı aracı kurumların sitelerinin kilitlenmesine yol açtı. Örneğin, gün içerisinde her 10 dakikada bir piyasa yorumu veren strateji.com.tr`nin son iki haftada ziyaretçi sayısı üç katına çıkarken, hitleri de yüzde 150 oranında arttı.

Bilginin kaynağına daha yakın

Finans dünyasında bilgiyi önce elde edenin en avantajlı konumda olduğu bir gerçek. Genellikle gelişmeleri en son öğrenenlerse küçük yatırımcılar. Web siteleri, Forex, Reuters gibi haber kaynaklarından yaptıkları yayınlarla küçük yatırımcıların da bilgiye ulaşım hızını yükseltiyor. Başbakan Bülent Ecevit`in açıklamaları TV’lerden ve web sitelerinden neredeyse gerçek zamanlı olarak yayınlanıyor. Ancak TV`ye karşın finans sitelerinin farkı, gelişmelerin piyasalar üzerindeki etkileriyle yayınlanıyor olması. Burada kullanıcıların webi kendi lehlerine çevirmeleri iki noktada önem kazanıyor. Seçilen sitenin tarafsız olduğuna
inanılması ve bilgilerin gecikmeyle değil de kullanıcılara gerçek zamanlı olarak aktarılması.

Disketçiler kazandı

İki hafta boyunca serbest düşüş yaşayan borsa, IMF ile Türk hükümetinin anlaşmasının ardından yüzde 20 yükseldi. Bu sert çıkışta hisse senedi almak isteyenler hayal kırıklığına uğrarken teknolojiye yakın yatırımcılar ‘gafil avlanmayanlar’ arasında yer aldı. Gece ya da sabaha karşı bile olsa internette aracı kurumların internet sitelerine girip emir veren yatırımcılar, sabah borsa açıldığında sisteme emirleri ilk girilenler oldular.

Disketli emirler, borsa seansı kapalı olduğunda internet sitelerinden ya da aracı kurumlara telefon açarak verilebiliyor. Yatırımcı almak ya da satmak istediği hisse senetlerinin kaydını yaptırıyor ve sabah seans açılır açılmaz diskette kaydedilen bu emirler doğrudan borsa sistemine giriyor.

ABD`de finans müşterilerinin medya kullanımı
Medya Banka müşterileri Aracı kurum müşterileri (%)

Gazeteler 72% 68%

Web siteleri 44% 74%

TV21% 53%

Dergiler 21% 33%

Kaynak: Harris Interactive

Bazı finans sitelerinin adresleri

www.tradecnet.com

www.Strateji.com.tr

www.ataonline.com.tr

www.Alfa.com.tr

www.platodata.com.tr

www.finnet.com.tr

www.borsadirekt.com.tr

www.infotrace.com.tr

www.isyatirim.com.tr

www.gedik.com(MİLLİYET)

Diğer Genel Haberleri