'Kritik toplantı' sonrası petrol kayıplarını artırıyor

Petrol, Mayıs 2011’den bu yana en büyük haftalık düşüşü kaydetmeye ilerliyor

Bigpara Haber



Petrol, OPEC'in arz fazlasını hafifletmek için harekete geçememesinin ardından Mayıs 2011’den bu yana en büyük haftalık düşüşü kaydetmeye ilerliyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) arz fazlasını hafifletmek için harekete geçememesinin ardından ABD’li kaya petrolü üreticileri ile fiyat savaşına hazırlanması ile Mayıs 2011’den bu yana en büyük haftalık düşüşü kaydetmeye ilerliyor.

Brent petrolü ve Batı Teksas türü ham petrol, bu hafta yüzde 10 geriledi. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi dün Viyana’da gerçekleşen toplantının ardından OPEC’in günlük 30 milyon varil olan üretim hedefini sabit tutacağını açıkladı. Rusya’da bulunan OAO Lukoil Başkan Yardımcısı Leonid Fedun, OPEC’in ABD kaya petrolü sektöründeki bir çöküşü garantiye alacağı tahmininde bulundu.

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Petrol, ABD’nin 30 yılın en hızlı üretimini gerçekleştirmesi ve küresel talebin zayıfladığı işaretleri ile ayı piyasasına düştü. OPEC Genel Sekreteri, Abdalla El-Badri, OPEC’in adil bir fiyat istediğini ve kimseye bir sinyal göndermediğini söyledi. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını üreten 12 üyeli grup, tekrar 5 Haziran’da Avusturya’nın başkentinde toplanacak.



Societe Generale SA emtia araştırmaları müdürü Mark Keenan, “Yeni petrol dünyasına hoş geldiniz. OPEC, piyasayı dengeleme rolünden feragat etti. Üretimi düşürmüş olsalardı fiyatlar artış gösterecekti ve tanım itibarıyla pazar payını kaybedeceklerdi. Kaya petrolü üretimini cesaretlendirmiş ve desteklemiş olacaklardı. OPEC için kısa vadedeki sıkıntı uzun vadeli kazanç anlamına geliyor” dedi.

Ocak vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 13 sent düşerek Singapur saat ile 12:40’da varil başına 72.45 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 5.17 dolar gerileyerek 72.58 dolar ile Ağustos 2010’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın üç katı seviyesinde seyrediyor. Fiyatlar bu at yüzde 16, 2014 yılında yüzde 35 geriledi.

Ocak ayı vadeli WTI petrol kontratı, 26 Kasım’daki kapanışa kıyasla, Nymex elektronik işlemlerde 5.94 dolar veya yüzde 8.1 düşerek varil başına 67.75 dolardan alıcı buldu. Şükran günü nedeniyle ABD borsaları dün kapalı idi. Fiyatlar Kasım ayında yüzde 14 geriledi.

Diğer Ekonomi Haberleri