Kritik anlaşmada Japonya-ABD tekrar masada

Trans-Pasifik ticaret anlaşmasında ABD-Japonya masada. Anlaşma dünya ticareti için kritik önemde

Bigpara Haber
ABD ile Japonya’nın üzerinde görüştüğü ticaret anlaşması Latin Amerika’dan Asya’ya 12 üye ülkesi olan Trans-Pasifik Ortaklığı için kritik olduğu kadar küresel ticareti yeniden belirleyecek bir anlaşma olma özelliği taşıyor.


Trans-Pasifik Ticaret anlaşmasının hayata geçmesi için ilk adım Japonya ve ABD arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi olarak görülüyor.

Reuters’a konuşan Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, anlaşmazlık yaşanan noktaların giderildiğini ve görüşmelerin Pazartesi günü kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ticaret anlaşmasını dünyanın en büyük 3. ekonomisi olan ülkesinin geleceği için önemli bir adım görüyor.
ABD, Japonya’nın pirinç, et, domuz eti, süt ve şeker ürünleri piyasalarını açmasını istiyor. Ancak Japonya Başbakanı daha önce bu sektörleri koruyacağına söz verdi. Bu da olayı politik açıdan karmaşık hale getiriyor.

Japonya’da ABD’nin ithal ettiği otomobillere uyguladığı yüzde 2’lik ve kamyonetlere uyguladığı yüzde 25’lik vergiyi kaldırmasını istiyor. En azından şu aşmada bu vergilerin ne zaman kalkacağına dair bir takvim ortaya konmasını bekliyor.

Anlaşmazlıklar da karşılıklı olarak konan bu vergilerin hangi oranda azaltılacağı üzerine yaşanıyor.

Diğer Genel Haberleri