Kredinizden nasıl kâr edersiniz?

Oranlardaki düşüşten faydalanmak isteyen tüketiciler ise kredi başvuruları için araştırmalara başladı

Bigpara Haber


Konut kredisinde faiz oranları %0,90’ların altına düştü. Oranlardaki bu düşüşten faydalanmak isteyen tüketiciler ise kredi başvuruları için araştırmalara başladı. Ancak kredisini faiz oranlarının daha yüksek seviyelerde olduğu dönemlerde alan tüketiciler için durum biraz farklı.

TÜM KONUT KREDİLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Krediyi kullandığı dönemde faizlerin bugüne oranla yüksek olmasından dolayı dezavantajlı duruma düşen tüketici, oranların düşmesiyle beraber nasıl hareket edeceğine iyi düşünmeli. Böylece kredisinden kar edebilir, daha az faiz ödemesi ya da daha az aylık taksit ödemesi yapabilir. Peki bu nasıl olacak, tüketici kredisinden nasıl kar edecek? Hesapkurdu.com tarafından hazırlanan bu rehberde tüm cevapları bulabilirsiniz.





Vadenizi Kısaltın

Krediyi alırken vade ne kadar uzarsa anapara üzerinden bankaya ödenen faiz o kadar artar. Vade kısaldığında ise aylık taksitler artacaktır. Bu yüzden kredi aylık taksitlerinde bir denge tutturmak gerekiyor. Aylık taksit miktarı ödeme gücünüzün yetebileceği kadar düşük, ancak sizi fazladan zarara sokmayacak kadar da yüksek olmalı. Refinansman kişiye bu dengeyi tekrar kurma şansı tanıyor. Nasıl mı?

Satın alınan kredinin anaparası borç olarak durdukça bankaya faiz ödenir. Vadeler uzadığında ödenen faiz de büyür, kredinin maliyeti artar. Bu yüzden bir krediyi yeniden yapılandırırken aylık taksit miktarları düşürülmeyip toplam taksit sayısında düşüşe gidilirse kredinin toplam maliyeti daha çok azalır.





Başka Bir Banka Tercih Edin

Kredinizi yeniden yapılandırmak için kendi bankanıza başvurabileceğiniz gibi başka bir bankaya transfer de yapabilirsiniz. Ancak krediyi başka bankaya transfer ederken önceki bankaya kalan anapara üzerinden %2 erken kapama cezası ödenir. Yeni dosya masrafları, ekspertiz ve ipotek ücretleriyle birleşince yeni bankaya geçmek sizin için önemli ölçüde bir peşin ödeme yükü getirecektir. Mevcut bankanız ise genellikle diğer bankalara göre daha yüksek faiz oranı verir. Eski bankanız ile yeni bankaların teklif ettiği oranlar arasında bazen %0,15’e varan farklılıklar olacaktır.

Bu durumlarda yeni bankaya geçişteki tüm ek masraflar (%2 erken ödeme cezası, yeni dosya masrafı, yeni ipotek harcı vb.) bankanın teklifine göre bankaya ödenecek faize eklenerek bir maliyet hesaplanmalı ve mevcut bankanın refinansman teklifindeki maliyetle kıyaslanmalıdır. Hesapkurdu analistlerinden Ekin Özçelik böyle durumlarda çoğu zaman yeni bankaya geçmenin yine de daha hesaplı bir seçenek olacağını belirtiyor.





Ödeme Planınızı Gözden Geçirin

Refinansmanın başka bir avantajı da eski kredinizin kapatılıp yeni bir kredi açılacağı için ödeme planınızı yeniden belirleyebilecek olmanız. Diyelim kredinizi sabit taksitli olarak kullandınız.  Ancak aradan geçen zamanda iş değiştirdiniz ve artık yılın belli dönemlerinde elinize toplu para geçiyor. Bu durumda refinansman yaparken yeni açılacak kredinize ara ödemeler ekletip toplam maliyetinizi daha da düşürebilirsiniz. İleride ara ödemeler yapmak istediğinizde erken ödeme cezası da ödememiş olursunuz.

Ayrıca yeni ödeme planıyla artan veya azalan ödeme planlarının avantajlarından faydalanabilirsiniz. Diyelim çocuklarınız büyüyor ve masraflarınız artacak. 3 sene sonra kredileri eskisi kadar yüksek meblağlarda geri ödeyemeyeceksiniz. Bu durumda azalan ödeme planıyla gitgide düşen taksitlerle kredinizi kapatıp sıkışıklık yaşamazsınız. Veya örneğin 3 sene sonra terfi etmeyi ve şimdiye göre daha fazla para kazanmayı bekliyorsunuz. Bu sefer de artan ödeme planı kullanıp gelir artışınızı kredi taksitinize yansıtabilirsiniz.

Diğer Kredi Haberleri