`Kredi kartı kullanan çıkıp piyasaya baksın`

Bigpara Haber
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Kredi kartı borcunuzu taksitlendiriyorsanız piyasadaki taksitlendirme fiyatına bir bakın dedi.
Yılmaz, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası`nda düzenlenen Para Politikaları isimli toplantıda, katılımcıların sorularını yanıtladı. Yılmaz, Temellerimizde, siyasi istikrarımızda problem yok. Cari açık var. Fakat cari açıkta da bu dakika itibarıyla bir sorun yok dedi. Yılmaz, kredi kartı kullanımıyla ilgili bir soru üzerine ise şunları söyledi:
Kredi kartı kullanıcılarından istirhamım şu; eğer kredi kartı borcunuzu taksitlendiriyorsanız o zaman piyasaya çıkın kredi kartı taksitlendirme fiyatına bir bakın. Kredi kartı kullanan aldanmasın. Türkiye`de seçim tüketiciye bırakılmıştır. Tüketici tercihini yüksek faiz, uzun vadeden yana kullanıyorsa bu onun tercihidir. Kamu otoritesi tüketiciyi korumak zorunda. Ama tüketici de kendi kendisini korumayı bilmelidir. İnsanlar teşvik tercihi yüzünden yüksek faize razı oluyorlar. Düşük faizli kredi kartını kullanma tercihi de var.


`Sicil affı olmuyor`

Yılmaz sicil affıyla ilgili bir soru üzerine şöyle dedi: Bir yasa çıkarıldı. Sicil affı getirildi. Sicil affının kanunla affedilmesi bir şey ifade etmiyor. Merkez Bankası olarak ben kaydı siliyorum. Ama bu bilgiler bankaların kayıtlarında var ve bunu silip atmıyorlar. Kredi istiyorsunuz. Banka bunu uygun görmüyor. Dolayısıyla bu sicil affı falan bir şeye yaramaz. Vatandaşlarımızın bankalarla olan ilişkisini geliştirilmesi lazım.


`Kuruşa sahip çıkın`

Yılmaz, 1 kuruşun önemi konusunda da şunları söyledi: Bu bizim kanayan yaramız. Alışverişte 10 kuruşumuzu istemiyoruz. Bunun ayıp bir tarafı yok. 30 kuruş olan bir mal, 32 kuruşa çıktığında 32 olmuyor, 35 kuruş yapılıyor. Enflasyona önemli bir yansıması oluyor. Kuruşa sahip çıkalım.
Piyasalardaki son durumu değerlendiren Yılmaz, Türkiye 2002`den bugüne 10 tane dalgalanma gördü. Dalgalanmaların boyutu her yıl itibarıyla küçülüyor. Kur, önceki durumuna geliyor. Bu, makro ekonomik reformların, ekonominin temellerini güçlendirdiğinin göstergesidir dedi.

Diğer Genel Haberleri