Kredi balonu patlarsa Türkiye`ye ne olur?

Türkiye yurtdışındaki gelişmelere karşı duyarlı, ama sanıldığıkadar da savunmasız değil... Nedenini Morgan Stanley açıklıyor

Bigpara Haber

Türkiye yurtdışındaki gelişmelere karşı duyarlı, ama sanıldığı kadar da savunmasız değil... Nedenini Morgan Stanley açıklıyor...


hurriyet.com.tr

Global piyasalarda yaşanan çalkantılar ve dalgalanma, hiç kuşkusuz ki Türkiye`yi de olumsuz etkiledi. Eğer dalgalanma devam ederse, bunun yansımaları içeride de sürecek. 

Peki Türkiye dışarıdaki dalgalara karşı çok mu savunmasız? Cevabı, dünyanın en büyük yatırım bankalarından olan Morgan Stanley, Türkiye: Diğerlerinin balonu patladığında raporu ile veriyor....
 
Dünyadaki kredi balonunun patlaması elbette bir tehdittir ancak Türk lirası sağlam ayaklar üzerinde duruyor.



Türkiye`nin en savunmasız olduğu alan sıcak para akışına maruz kalması. Ancak bu durum, Türkiye`nin değişebilecek risk algılamalarına karşı hiçbir tamponu olmadığı anlamına gelmiyor... Türkiye ekonomisinin üç kuvvetli ayağı bulunuyor. 
 
Birincisi, Türkiye ekonomisinin temelleri, şimdiye dek hiç olmadığı kadar kuvvetli. 

İkincisi, Türkiye`deki bankacılık sektörü zor durumdaki Avrupa bankalarına kaynak sağlayacak kadar likit ve sağlam.

Üçüncüsü, içerideki yerleşikler geçen sene boyunca döviz hesaplarını 30 milyar dolar artırdı ve bankacılık sektöründeki döviz hesaplarının toplamı 90 milyar dolara çıktı. Ayrıca yabancı yatırımcıların da 32 milyar dolar tutarında iç borçlanma senedi bulunuyor.

Morgan Stanley raporunda enflasyon ile ilgili değerlendirmeler de yer aldı. Türkiye`de enflasyonun önümüzdeki birkaç ayda artmasını bekleyen Morgan Stanley, şu görüşlere yer verdi:

Özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarında yaşanan artış Türkiye`deki enflasyonu da yukarı itiyor. Buna karşılık Merkez Bankası`nın uyguladığı sıkı para politikasının toplam talebi düşürmesi ve gıda fiyatlarındaki düzeltme, enflasyonun makul seviyelerde kalmasını sağlıyor. Bizim projeksiyonumuza göre enflasyon yıl sonunda yüzde 6.2 olarak gerçekleşecek, önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde ise yüzde 4`e gerileyecek. Ancak bunun istikrarlı bir çizgide olacağını düşünmüyoruz. Dönem dönem dalgalanmalar görebiliriz.

Diğer Genel Haberleri