Köy Hizmetleri İçin Köylüden Katılım Payı

Bigpara Haber
-İçişleri Komisyonu`nda, Köye Götürülecek Hizmetler İçin Katılım Payı Alınmasını Öngören Tasarı Kabul Edildi -Anap Milletvekilleri Serdaroğlu Ve Özsoy, Bakan Tantan`ı Komisyon Toplantısına Katılmadığı İçin Eleştirdi

ANKARA (A.A)- 16.11.2000 - Köye götürülecek hizmetler için köylüden katılım payı alınmasını öngören tasarı, TBMM İçişleri Komisyonu`nda kabul edildi. Mehmet Pak başkanlığında toplanan komisyonda, Köye Götürülen Hizmetlerden Gönüllü Katkılar Dışında Katılma Payı Alınmaması Hakkındaki Yasa yürürlükten kaldırıldı. FP Bingöl Milletvekili Hüsamettin Korkutata, tasarıyı eleştirerek, bu düzenleme ile zor durumda olan köylüye yeni yükler getirildiğini ifade etti.

-UZMAN JANDARMA YASASI-

İçişleri Komisyonu, Uzman Jandarma Yasası`nda Değişiklik yapan tasarıyı da görüşerek benimsedi. Bu tasarı ile Esir düşen, harp gaibi olan, enterne edilen veya bu görevinden dolayı kaçırılan uzman jandarmalar hakkında da TSK Personel Yasası`ndaki hükümler uygulanacak. Böylelikle bu kişilerin özlük haklarının belirlenmesinde kayıplar yaşanması engellenecek.

-OYUN SALONLARINA DÜZENLEME-

Komisyonda, oyun salonları ile buralarda bulundurulup çalıştırılabilecek oyun alet ve makinelerinin denetlenmesi amacıyla hazırlanan tasarı alt komisyona gönderildi. Tasarıya göre, 18 yaşından küçüklere yönelik oyun yerleri, ilk ve orta öğretim okullarının eğitim ve öğretim yaptığı saatlerde çalıştırılamayacak. 18 yaşından küçüklere yönelik oyun yerlerine, yanlarında kendi çocukları veya yakınlarının çocukları bulunmayan büyükler giremeyecek. Okulların bina ve tesisleri ile öğrencilerin devam ettiği kurs, dershane, özel öğretim kurumları ve eklentileri çevresinde 200 metre mesafeden daha yakın yerde oyun yeri açılamayacak. Oyun yerlerinin birahane, restaurant, bar, pavyon ve gazino gibi içkili yerlere uzaklığı ise 100 metreden az olmayacak. Oyun alet ve makinelerinin kanuna uygunluğunu saptamak amacıyla çeşitli bakanlık temsilcilerinden oluşan İnceleme Üst Kurulu oluşturulacak. Kumar ve talih oyunları oynatmak amacıyla imal edilen veya bu kanuna uygun olmadığı İnceleme Üst Kurulu`nca tespit edilen oyun alet ve makinelerinin oyun yerlerinde bulundurulması ve çalıştırılması yasak olacak. Yasaya aykırı hareket edenlere 750 milyon liraya varan ağır para cezaları ve 1 yıla kadar hapis cezaları verilecek.

-TELSİZ YASASI-

Komisyon, Telsiz Yasası`nda değişiklik öngören tasarıyı da alt komisyona gönderdi. Ruhsat ve kullanma izni bulunmadan telsiz kullananlara verilen adli para cezalarını idari para cezalarına dönüştüren tasarı, cezaları kesme yetkisini denizlerde sahil güvenlik bot komutanlarına, karada ise mülki amirlere veriyor. Tasarı ile 6 milyon 840 bin liradan 22 milyon 800 bin liraya kadar olan para cezaları 500 milyon liraya çıkartılıyor.

-BAKAN TANTAN`A ELEŞTİRİ-

Komisyon çalışmalarına başlamadan önce söz alan bazı milletvekilleri İçişleri Bakanı Sadettin Tantan`ı toplantılara katılmadığı gerekçesiyle eleştirdiler. ANAP İzmir Milletvekili Rıfat Serdaroğlu, ilgili bakanların komisyona duydukları saygının göstergesi olarak toplantılara katılması gerektiğini ifade etti. Bir bakanın yasama çalışmalarından daha önemli bir işi olamayacağını kaydeden Serdaroğlu, Çok önemli bir işi varsa bir başka bakan hükümeti burada temsil edebilir. Ancak bu bile yapılmıyor, komisyon çalışmalarına bürokratlar gönderiliyor dedi. ANAP Afyon Milletvekili Halil Özsoy, yasama çalışmalarında milletvekillerinin muhatabının siyasi irade olduğunu belirterek, Daire başkanı düzeyindeki kişilere bile muhatap ediliyoruz dedi. Milletvekillerinin hükümeti bir bakanın temsil etmediği komisyon toplantılarında tasarıları görüşmeme yönündeki önerilerini kabul eden Komisyon Başkanı Mehmet Pak, Son bir ihtar yapalım, daha sonra da bunu ilke haline getirelim dedi.

Diğer Politika Haberleri