Kotonline Örnek Oldu

Bigpara Haber
İnternet üzerinden pamuk alım satım sistemi kotonline İzmirlileri harekete geçirdi. İTB`nin organizasyonunda bir araya gelen pamuk, iplik ve hububat meslek komitesi İzmir`de de benzeri sistemin kurulması kararını aldı.


Çalık Yatırım Bankası ve Koç.Net ortaklığı ile kurulan internet üzerinden pamuk alım satım sistemi kotonline İzmirlileri harekete geçirdi. İzmir Ticaret Borsası`nın organizasyonunda biraraya gelen pamuk, iplik, hububat ve yağlık tohumcular meslek komitesi üyeleri İzmir`de de benzeri sistemin kurulması kararını aldı. Konu ile ilgili şirket kurma hazırlıkları başlarken İzmir Ticaret Borsası Başkanı Hasan Özmen, akredite laboratuarları, depoları, finansal sistemi ile düzgün işleyen bir organizasyon yaratmak için harekete geçtiklerini söyledi. Özmen internet üzerinden emtia satışı ile ilgili çalışmalara bundan 2 yıl önce başladıklarını ancak konjonktür nedeniyle bu işe girmediklerini belirterek, Pamukta, iplikte, hububat ve yağlı tohumlarda internet üzerinden sanal ortamda alım satım satım sağlayacak organizasyon yapısı ile ilgili genişletilmiş toplantı önceki gün yapıldı. Burada şirket kurma ya da borsa içinden bu oluşumu gündeme getirme konusu tartışıldı. Önümüzdeki birkaç hafta içinde net karara varacak ve oluşumu tamamlayacağız diye konuştu. Özmen, kotonline`ın yasal olup olmadığını araştırmanın ise kendi işleri olmadığını vurguladı.


FINDIĞIN GELECEĞİ İÇİN PROGRAM İSTENDİ;

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındığın geleceği için programlar yapılması gerektiğini söyledi. Cirav, dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulundurmasına rağmen, ekonominin kuralları çerçevesinin dışına çıkıldığını belirterek, şunları söyledi: Fındığı gerektiği gibi değerlendiremeyen Türkiye, 2000 yılı ile birlikte bir fırsat yakalamışa benziyor. 2000 yılı ürünü fındıkta dünya fiyatları baz alınarak uygulamaya konulan alım politikası sonrasında, taban araziden fındık sökümü için çalışmalar yapılması umut verici bir başlangıç olarak görülüyor. Tek başına 1 milyar dolara yakın döviz kazandırabilecek fındığın, ülkenin istikrarlı bir zenginlik kaynağı haline gelebilmesi için bazı tedbirlerin radikal ve kalıcı olarak uygulanması şarttır. Bu yapılırken, fındığın asıl bölgesi olan Doğu Karadeniz dışında kalan ve yılda 2 - 3 ürün alınabilecek alanlarda sökülmesinin uygulamaya konulacağının şimdiden ilan edilmesi gerekiyor. Fındıkta destekleme alımının arz talep dengesi sağlayıncaya kadar devam ettirilmesi veya üreticinin mağduriyetinin önlenmesi için, prim sisteminin uygulaması konulmasında çözüm yollarından bazılarıdır. Fındığın geleceği için programlar yapılmalıdır. Bu program yapılırken, tıpkı 2000 yılı ürünü fındık piyasası öncesinde olduğu gibi sivil toplum örgütlerinin görüşleri mutlaka alınmalıdır. Bu görüşlerin doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadeli program belirlenmeli ve geciktirilmeden tavizsiz bir şekilde uygulamaya konulmalıdır. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri