Kostunica yanlıları ilerleme kaydediyor

Bigpara Haber
Yugoslavya`nın yeni başkanı Vojislav Kostunica, bir erken seçim ve Sırbistan`da geçici bir hükümet kurulması anlaşması gerçekleştirerek iktidarını pekiştirme yolunda büyük bir engeli arkada bıraktı.


Kostunica`nın lideri olduğu cephe, düşük lider Slobodan Miloseviç`in Sosyalist partisiyle, parlamentonun feshi ve 23 Aralık`a dek sürecek geçici bir hükümetin kurulmasını sağlayacak bir ortak görüşe vardı. Anlaşma Sırbistan`da ve dış dünyada Miloseviç`in geri gelmesi kaygısının ortadan kalkmasına yardım edecek.
İktidardan düşmesine neden olan kitlesel ayaklanma sonucunda Miloseviç`in seçimlerde yenildiğini itiraf etmesine rağmen, federal karşıtından daha güçlü gözüken eski başkan Sosyalist koalisyonun liderliğini sürdürdü.Sırbistan hükümetini nötralize etmek konusunda kaygı duyan Kostunica yanlıları, erken seçimlerle Miloseviç`in Sosyalist partisinin iktidardan tamamıyla atılması umudunu taşıyor.


Anlaşmaya göre, Sosyalistler başbakanlık makamını elde tutmayı sürdürecek, ancak yeni hükümet başkanı, iki yardımcısıyla birlikte konsensüs yoluyla karar alabilecek. Yardımcıların ikisi de anti - Miloseviç grupları arasından seçilecek.
Dört üst düzey bakan - adalet, maliye, enformasyon ve 85 bin kişilik bir polis teşkilatına sahip güçlü içişleri - anlaşmaya taraf olan üç grup tarafından ortak olarak yönetilecek.Bu üç grup, Sosyalistler, Kostunica`nın 18 partiden oluşan cephesi ve Draskoviç`in Sırbistan`ı Yeniden Canlandırma partisinden oluşuyor.
Devlet televizyonu da aynı uygulamaya tabi tutulacak. Bütün grupların siyasetçileri anlaşmanın şirketlere ve popüler ayaklanmalar sonucunda işgal edilen kurumlara yasal düzenin geri dönmesini sağlayacak. Bu boşluğun Miloseviç yanlıları tarafından doldurulmasından korkuluyordu.

Bu anlaşma, yeni hükümetin vatandaşlar ve onların gelecekleri için çalışmasına zemin oluşturuyor, diyen Zoran Andjelkoviç, Sosyalist parti genel sekreteri.
Bu partinin birçok üyesi Miloseviç`in liderlik görevinden alınarak, partinin demokratik bir çerçevede yeniden yapılandırılmasını talep ediyor. Ancak, anlaşma, Miloseviç gibi savaş suçlarından aranan Sırbistan Başkanı Milan Milutinoviç`in durumuna ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmuyor. Milutinoviç`in görev süresi 2002 yılında bitiyor. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


Diğer Genel Haberleri