Kostov: Türkiye`de Mali Piyasalardaki Gelişmeleri Yakından Takip Ediyoruz

Bigpara Haber

-Türkiye`de Mali Piyasalardaki Gelişmeleri Yakından Takip Ediyoruz -Yukarı Arda Projesindeki Soruna En Kısa Sürede Çözüm Bulunacağına İnanıyorum

SOFYA (A.A) - 08.12.2000 - Bulgaristan Başbakanı İvan Kostov Türkiye`de mali piyasalarda yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini, ayrıca Yukarı Arda projesindeki soruna en kısa sürede çözüm bulunacağına inandıklarını bildirdi. Bulgaristan`ın en önemli alt yapı projelerinden biri olan 114 kilometrelik Maritza (Meriç) otoyolunun temeli Başbakan İvan Kostov tarafından bugün atıldı. Kostov, temel atma dolayısıyla düzenlenen törenin ardından gazetecilerle yaptığı sohbette, Türkiye`deki mali kriz ve Ceylan Holding tarafından yapılması planlanan Yukarı Arda projesinin son durumu hakkında görüşlerini açıkladı.

-ÇÖZÜM BULUNACAĞINA İNANIYORUM-

Kostov, Türkiye`de aralarında Ceylan Holding`in bankasının da bulunduğu bazı bankaların yönetimine el konulmasının ardından ortaya çıkan mali krizin Bulgar yönetimini endişelendirdiğini söyledi. Daha önce varılan anlaşma gereği, Ceylan Holding tarafından yapılması planlanan Yukarı Arda projesi için yaşanılan gelişmelerden sonra, Bulgaristan tarafının Türkiye`den, inşaatı gerçekleştirecek başka bir şirket göstermesini istediğini ifade eden Kostov, bu soruna en kısa sürede çozüm bulunacağına inandığını bildirdi. Ceylan Holding ile ilgili yaşanılan sorunun, Yukarı Arda projesinin gerçekleşmesini kesinlikle engellemeyeceğini de sözlerine ekleyen Kostov, Türk tarafının konuyla ilgili olarak Bulgaristan`ın aldığı kararları çok kısa zamanda kabul edeceğini umut ediyorum dedi. Enerji sektörü uzmanlarından oluşan bir heyetin Türkiye`ye gittiğini hatırlatan Kostov, görüşmelerin sürdüğünü ve sorunun çözüleceğine inandığını kaydetti.

-MARİTZA OTOYOLU PROJESİ-

Törene katılan Bölgesel Kalkınma Bakanı Evgeni Çaçev de, Orizovo - Kaptan Anderevo arasındaki Maritza otoyolu projesinin Bulgaristan`daki trans-avrupa projelerinin en önemlisi olduğunu bildirdi. Çaçev inşaatın tamamlanmasıyla birlikte Sofya ile İstanbul arasında direk otoyol bağlantısı sağlanacağını söyledi. 114 kilometrelik Maritza otoyolunun inşaatı da, daha önce varılan prensip anlaşması gereği Ceylan Holding tarafından yapılacaktı. Ancak Bulgaristan inşaatı gerçekleştirecek ve yüzde 50 hisesi Ceylan Holdige yüzde 50 hissesi de Bulgaristan Kara Yolları Genel Müdürlüğü`ne ait olacak ortak şirketin kurulması ile ilgili anlaşmayı son anda imzalamaktan vazgeçti. Bulgaristan hükümeti daha sonra da, otoyol inşaatının Dünya Bankası ve Avrupa Birliği`nden sağlanacak kredilerle Karayolları Genel Müdürülüğü tarafından yapılmasını kararlaştırdı. Maritza otoyolu inşaatının yaklaşık 300 milyon dolara malolması bekleniyor.

Diğer Genel Haberleri