Köşk seçimine dış basından yoğun ilgi

Abdullah Gül`ün Türkiye Cumhuriyeti`nin 11`inci Cumhurbaşkanı seçilmesi dünya medyasında geniş yer buldu

Bigpara Haber

Abdullah Gül`ün Türkiye Cumhuriyeti`nin 11`inci Cumhurbaşkanı seçilmesi dünya medyasında geniş yer buldu.

CNNTURK

İngiliz The Independent:
İngiliz gazetesi başyazısında, Laiklik ve İslam`ın kavşağındaki cumhurbaşkanı başlığını kullandı.
 
Abdullah Gül`ün cumhurbaşkanı seçilmesinin Türk siyasetindeki fırtınalı bir dönemi en tatmin edici ve uygun şekilde kapattığı belirtilen yazıda, Gül`ün eşinin türbanlı olmasının kişisel bir seçim olduğu, bu konunun yurtiçinde ve dışında bir risk yaratmayacağı vurgulandı.
 
İngiliz The Guardian:
The Guardian gazetesi de sonucu, ordunun ülkedeki demokratik sürece olan saygısının deneneceği bir olay olarak göründüğünü yazdı.
 
Fransız Le Monde:
Le Monde gazetesi seçim sonuçlarının sürpriz olmadığını ancak Gül`ün Meclis ve kamuoyuna kendisini kabul ettirme kaygısı taşıdığını öne sürdü.
 
Amerikan Washington Post:
Washington Post gazetesi de Parlamento güçlü laik orduya meydan okuyarak, politik İslami kökeni olan bir ismi seçti diyerek Ordu ya kimsenin desteklemeyeceği bir darbe yapacak ya da yükselen politik İslam`a uyum sağlayacak ifadesini kullandı.
 
İngiliz Financial Times:
Seçim sürecini yakından takip eden Financial Times ise, Türkiye İslami geçmişi olan ilk cumhurbaşkanı seçti dedi ve Gül`ün militan geçmişindeki değil, bakanlık dönemindeki pragmatizmini tekrarlaması bekleniyor diye yazdı.
 
Amerikan CNN International:
CNN International, Abdullah Gül`ün cumhurbaşkanı seçilmesini dün bülteninde ilk haber olarak verdi. Haberde, “3’üncü turda cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül`ü partisi ve ordu arasında denge kurmak gibi zor bir görev bekliyor” ifadesi kullanıldı.
 
İngiliz Yayın Kuruluşu BBC:
İngiliz haber televizyonu BBC de, Gül`ün cumhurbaşkanı seçilmesini TBMM bahçesinden muhabirlerine bağlanarak verdi.
 
BBC, Gül`ün “1923`te kurulan ve laiklik illkesine sıkı bağlarla bağlı Türkiye Cumhuriyeti`nin, İslami geçmişe sahip ilk cumhurbaşkanı olduğunu” kaydetti.

Gül`ün, laiklik ilkesine bağlı kalma sözü verdiğini hatırlatan BBC,  Türkiye`de laik kesim ile ordunun, Gül`ün ‘gizli bir İslami politika’ izlemesinden şüphe duyduğunu da ekledi.
 
Katar merkezli El Cezire:
Arapça yayın yapan haber televizyonu El Cezire de dün yaptığı yayınlarda Abdullah Gül`ün cumhurbaşkanı seçilmesini ayrıntılı olarak verdi.

Televizyon, seçim sürecini Meclis bahçesinden yaptığı canlı yayınlar ve konuklarla izleyicilerine aktardı.
 
İngiliz Reuters haber ajansı:
Uluslararası haber ajansları da Gül`ün cumhurbaşkanı seçilmesini son dakika olarak verdi.
 
Reuters haber ajansı, TBMM Başkanı Köksal Toptan`ın, Gül`ün 339 oyla Türkiye`nin 11’inci Cumhurbaşkanı olarak seçildiği yönündeki açıklamasını aktardı.
 
Haberde, Gül`ün, AK Parti`nin iktidara geldiği 2002`den bu yana kendisini saygın bir diplomat olarak kabul ettirdiği, Türkiye`nin AB ile üyelik müzakerelerinin başlamasını sağladığı vurgulandı.
 
Amerikan Associated Press (AP):
 Associated Press ajansı da Gül`ün cumhurbaşkanı seçilmesini acil koduyla verdi.

Diğer Genel Haberleri