Körfez`den banka kurmaya geliyorlar

Körfez’den bir banka, Türkiye’de faaliyete geçmek için başvurdu.

Bigpara Haber

Bankacılık sistemine uzun aradan sonra yeni oyuncu geliyor. Körfez’den bir banka, Türkiye’de faaliyete geçmek için başvurdu. 300 milyon doları da yatıran banka, lisans için gün sayıyor.

Küresel krize rağmen elde ettiği rekor kârlarla dünyanın dev bankalarını kıskandıran Türk bankacılık sektörüne yeni bir oyuncu daha katılıyor. Star`ın haberine göre  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yeni bankaya vereceği lisans ile birlikte halen 48 olan banka sayısı 49’a yükselecek. Türkiye’nin yeni bankasının sahipleri Körfez’den olacak. BDDK’ya, küresel krizin ardından Türkiye’de bankacılık yapmak için yaklaşık 10 yabancı banka yazılı veya sözlü olarak başvuruda bulunmuştu.

Bu başvurular arasında yer alan Körfez ülkelerinden birine ait dev banka, BDDK’nın kriterlerinin tamamına yerine getirdi. Banka, 300 milyon dolarlık sermaye getirmeyi de kabul etti. Bankayla ilgili güvenlik incelemeleri de olumlu çıktı. Sıra, BDDK kurul üyelerinin onayına geldi. Onayla birlikte, Türkiye yıllar sonra yeni bir bankaya, sıfırdan bankacılık yapma lisansı vermiş olacak. Yeni bankanın, mevduat toplama izni de bulunacak. BDDK’nın onayının ise bu ay içinde çıkması bekleniyor.

Krizin ardından bankacılık lisansı almak için başvuruda bulunan yabancı bankaların arasında Avrupa, ABD ve Çin merkezli bankalar da bulunuyordu. Dünyanın dev bankalarının temsilcileri ile de lisans için çeşitli görüşmeler yapıldı. Görüşmelerde, yabancı bankalar en çok 300 milyon dolarlık sermaye şartından şikayet etti. BDDK ise 300 milyon dolarlık sermaye getirme şartından geri adım atmadı. Bu nedenle, ABD’li ve Avrupalı bankaların, Türkiye’de bankacılık yapma hayali şimdilik askıya alındı.

Diğer Genel Haberleri