Konutlarda ipotek, haciz ve intifa hakkı ne anlama geliyor?

Konutlarda ipotek, haciz ve intifa hakkı...

Bigpara Haber



Hesapkurdu.com olarak bugün konut işlemlerinde temel birkaç konudan bahsedeceğiz: Konutlarda ipotek, haciz ve intifa hakkı.



KONUTLARDA İPOTEK

Herhangi bir kurum veya kişi alacağını güvence altına almak için tapuya koyduğu rehindir. Konutlarda  ipotek anlam olarak; halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacağı güvence altına almak olarak tanımlanır. Tapu üzerinde hak sahibi olan kişi, ipotek sahibi olan özel kişi veya kurum ile  sözlü ve yazılı  anlaşmasının şartlarına uyulmadığı için ipotekli olan evin haciz yolu ile satışını yaptırabilir. Üzerinde  ipotek olan konutlar, tapuda alıcının ipoteği kabul etmesi durumda satılabilmektedir. Fakat ipotek ve şartları kesinlik detaylı olarak öğrenilmeli ve en baştan işlemler ona göre yapılmalıdır.

İpotek, miras yolu ile devir edilebilmektedir. Bundan dolayı ipotek koyan alacaklının kendisi veya  noterde yetkilendirdiği kişi, konutun üzerindeki ipoteği kaldırabilir.



KONUTLARDA HACİZ

Herhangi bir sebepten dolayı bir alacaklının, borçlunun konutuna el koyması olarak ifade edilebilir. Haciz işleminde alacaklı ve borçlu anlaşma sağlamaması durumunda borçlunun konutu satılır ve alacaklı borcunu bu şekilde tahsil etmiş olur. Burada ki soru hacizli bir ev alınabilir mi?

Hayır, üzerine haciz işlemleri başlamış bir konutun satışı yapılamaz. Bu durumunda tek yol haczin kaldırılmasıdır.  Yani alacaklı ve borçlu anlaşarak haciz işlemlerini durdurmalıdır.

KONUTLARDA İNTİFA HAKKI

Bir başkasına ait taşınır veya taşınmazı kullanma ve ondan yararlanma hakkıdır. Mülkiyet hakkından sonra ayni haklar içerinde en kuvvetli haktır. İntifa hakkı, tapu kütüğüne tescil ettirilerek kurulabilir. Konutlar üzerinde mülkiyet haricindeki bütün hakları kapsar. Yani konutun satışı dışında kullanma, kiralama vb.  hakları konut üzerinde kullanabilir.

İntifa hakkı, miras yolu ile devredilemez. Bu durumda intifa hakkına sahip kişinin vefat etmesi durumuna bu hak sona ermektedir. Sadece özel kişilere değil tüzel kişilere de intifa hakkı verilebilir.  Tüzel kişilerde ise bu hak en fazla 100 yıl ile sınırlıdır. Mülkün vergisi, resim ve harç harcamaları da intifa  hakkına sahip olan kişidedir. Mülk sahibi, İntifa hakkını devrettikten sonra mülkü kullanmaz, kiraya veremez ve İntifa hakkını kısıtlayamaz. İntifa hakkı genellikle akrabalar arasında ve tarım yapılabilir araziler için kullanılan bir haktır.

Diğer Konut Haberleri