Konut satışlarında sürpriz düşüş

ABD`de ikinci el konut satışları Haziran ayında beklenmedik bir düşüş gösterdi

Bigpara Haber

ABD`de ikinci el konut satışları Haziran ayında beklenmedik bir düşüş göstererek yıllık 5.08 milyon oranına geriledi.

ABD`de ikinci el konut satışları düşük arzdan ve yükselen mortgage oranlarından negatif etkilenerek Haziran ayında beklenmedik bir düşüş gösterdi.

Satın alımlar yüzde 1.2 düşerek yıllık 5.08 milyon oranına geriledi. Bloomberg anketine katılan 79 ekonomistin tahmin medyanı ise 5.26 milyon olarak gerçekleşti. Mayıs ayının revize edilmiş 5.14 milyonluk oranından sonra Haziran ayı rakamları Kasım 2009`dan bu yana en güçlü ikinci talep oranı olarak kayda geçti.

Öte yandan geçtiğimiz ayın sonu itibariyle satışa çıkarılan konut sayısı 2001 yılından bu yana geçen bütün Haziranlar`ın en düşük seviyesine işaret etti. Fed Başkanı Ben S. Bernanke geçtiğimiz hafta yaptığı bir konuşmada konut sektörünün büyümede en parlak performansı gösteren sektörlerden bir tanesi olduğunu belirterek politika yapıcıların mortgage oranlarında son zamanlarda yaşanan artışın toparlanmayı tehdit etmemesi için gelişmeleri yakından izleyeceklerini ifade etti.

Lexington`da bulunan IHS Global Insight ekonomisti Patrick Newport, Satışların düşük çıkmasının sebeplerinden bir tanesi satışa yeterince konutun çıkarılmaması. Konut sektörünün güçlenmesine rağmen yılın geri kalanında çok güçlü rakamlar beklemiyoruz yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 4.99 milyon ile 5.5 milyon arasında değişiklik gösterdi.

Diğer Konut Haberleri