Komşulara ihracat artıyor

Türkiye`nin geçen yıldan itibaren komşu ülkelerle ilişkilerini ve ticaretini geliştirmeye yönelik gayretleri bu yıl meyvesini verdi

Bigpara Haber
Türkiye`nin geçen yıldan itibaren komşu ülkelerle ilişkilerini karşılıklı resmi temaslar, ticaret heyetleri ve fuarlara katılım gibi her yönüyle geliştirmeye yönelik gayretleri, bu yıl meyvesini verdi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Komşu ve Çevre Ülkelerle Ticareti Geliştirme Stratejisi ve 2000-2001 Yılları Uygulaması çalışmasına göre, Türkiye`nin dış ticareti içerisinde komşu ülkelerin payı sadece yüzde 5.5 düzeyinde bulunuyor.

Çalışmaya göre, geçen yılın Ekim ayı ortalarına kadar komşularımız olan Suriye, Irak, İran, Bulgaristan, Yunanistan, Rusya, Romanya, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan ve KKTC`ye yapılan 2 milyar 525.2 milyon dolarlık ihracat, bu yılın aynı döneminde 3 milyar 187.8 milyon dolara ulaştı.

Yapılan değerlendirmede, ön hat/komşu ülkelerinden Gürcistan, Irak, İran, Suriye, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Rusya Federasyonu`na yönelik ihracatta, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.2 oranında artış kaydedilirken, Azerbaycan ve KKTC`ye yapılan ihracatta ise düşüş görüldü.

Diğer Ekonomi Haberleri