"Komşular" Mesajı Alındı

Bigpara Haber
Dış Ticaret Müsteşarlığı, `ne kadar çok ticaret, o kadar az gerginlik` tezinden hareketle, Suriye, Irak ve İran`la ticareti geliştirmek için iş konseyleri kuruyor


Dış Ticaret Müsteşarlığı`nın (DTM), Türkiye`ye komşu ülkelerle ticaret potansiyelinin değerlendirilmesi stratejisine uygun olarak, özel sektör kuruluşları, ortak organizasyonların artırılması için harekete geçti. TOBB bünyesinde faaliyet gösteren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İran, Irak ve Suriye ile de ortak iş konseyler kurulması için çalışmalar yürütüyor.


Suriye ile terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan`ın yakalanmasında sonra başlayan ticari ve siyasi yakınlaşma sürecine paralel, iş konseyi kurulması çalışmaları oldukça hızlı yürüyor. İş konseyi kurulması için en az 25 firmanın başvurusu gerekirken, 31 firma Suriye, 35 firma da Irak ile iş konseyi kuruluşu için başvuruda bulundu. Suriye iş konseyinin 6 Kasım`da İstanbul`da yapılacak ilk genel kuruluna, konsey başkanı ve yürütme kurulu belirlenecek. Daha sonra konsey, Suriye tarafındaki muhatabına iş konseyi anlaşmasını teklif edecek ve anlaşma imzalanacak. Ortak iş konseyi kurulabilmesi için karşı ülkede de en az 25 işadamının katılım ıie bir konsey kurulması gerekiyor.


IRAK İŞ KONSEYİ;

DEİK, yetkilileri, Irak iş konseyinin ilk genel kurulunun da yakın zamanda gerçekleştirilmesinin beklendiğini belirttiler. İran ile ortak iş konseyi kurulması için, firmalara 1 Kasım`a kadar başvuru süresi verildi. Yetkililer, bu ülkeye yönelik firma başvuruların oldukça az olduğuna dikkati çektiler. İş konseyleri, yılda bir defa karşılıklı toplantılar düzenleyerek işadamlarını biraraya getiriyor. Toplantılarda, ticaretin geliştirilmesi için alınabilecek önlemler konusunda ilgili hükümetlere öneriler sunulabiliyor. Bu organizasyonlar, işadamları ile ilgili ülkenin bürokratlarını, yetkililerini biraraya getirmesi açısından da yararlı oluyor. Böylece sorunların çözümü için istekler, ilk elden iletilebiliyor. Yetkililer, bu tür iş organizasyonlarının, iki ülke arasında siyasi gerginlikler olduğu dönemlerde bile karşılıklı temasların sürmesi açısından da önemli olduğuna işaret ettiler.DEİK bünyesinde, halen 60 ülke ile kurulan ortak iş konseyi faaliyetlerini sürdürüyor.


TİCARET BARIŞ GETİRİR;

DTM, iki ülke arasında ticaret hacmi ne kadar büyük olursa, siyasi gerginlik çıkma olasılığı o kadar azalır tezinden hareketle, Türkiye`nin komşuları ile ticaretin artırılmasına büyük önem veriyor. Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, bu tezi bir adım daha ileri götürerek, Türkiye`nin gelecek 5 yıl içinde, ihracatta atak yapabilmek için, komşuları ile Tayvan`ın yaptığı gibi ürün paylaşımı modeline geçmesi gerektiğini dile getiriyor. Halen Türkiye`nin toplam dış ticareti içinde, İran, Suriye, Yunanistan, Bulgaristan ve Rusya`nın payı, ortalama yüzde 8 düzeyinde bulunuyor. Buna karşın, geçen yıl itibariyle dış ticaret açığının yüzde 16.2`sı bu ülkelerden kaynaklandı. Irak ile BM gözetiminde yapılan ticaret dikkate alınmazsa, Türkiye, sadece Yunanistan ile yapılan ticarette fazla veriyor. (YENİ BİNYIL)

Diğer Politika Haberleri