Komşudan AB Dersi

Bigpara Haber
Danışmanlık devi Ernst&Young`ın Avrupa Başkanı Glavanis, Yunanistan, AB`nin sunduğu imkânlarla reform yapmadığı için çok zaman kaybetti. Siz bu hataları yapmayın dedi.


Dünyanın en büyük beş danışmanlık şirketinden biri olan Ernst&Young`ın Güneydoğu Avrupa Başkanı Christos Glavanis, Türkiye`nin, Yunanistan`ın Avrupa Birliği sürecinde yaşadıklarından ders alması gerektiğini söyledi. Geçen hafta Türkiye`ye gelen Glavanis, Yunan ekonomisi ile Türk ekonomisinin de insanları gibi benzerlik gösterdiğini söyledi. Bu nedenle olaylar karşısında verdikleri reaksiyonların da benzer olduğunu vurgulayan Glavanis, Yunanistan`ın Avrupa Birliği`ne girdikten sonra yaptığı hataları Türkiye`nin tekrarlamaması gerekir dedi.


Yunanistan`ın AB`nin nimetlerinden çok yararlandığının altını çizen Glavanis, Biz Birlik`e girdikten sonra büyük rakamlarda para yardımı aldık. Ancak bu yardımın kıymetini bilemedik, gereken yapısal reformları gerçekleştiremedik. Ama biz reformdan çok söz ürettik. Refah seviyesini yükseltmekte bu nedenle geç kaldık. Şimdi bunların acısını çekiyoruz. Türkiye bu hataları yapmamalı dedi.


`AYNILARINI BİZ DE YAŞADIK`

Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne girmesi için önünde uzun bir yol olduğunu belirten Glavanis, Avrupa Birliği`ne giriş için yapmanız gereken şeyler olduğu doğru. Çünkü Yunanistan girdiği zaman, AB çok küçüktü ve kuralları farklıydı. Sizlerin girişi çok daha zahmetli ve dikenli bir yol gerektiriyor. Ancak bunlar size özel sorunlar değil. Biz bunları AB`ye girdikten sonra yapmak zorunda kaldık. Şu anda bunları temizlemek için büyük çaba sarfediyoruz dedi.


`ÖZELLEŞTİRMEYİ HIZLANDIRIN`

Türkiye`nin ekonomik performans açısından vites yükselttiğini, ancak daha yapması gereken şeyler olduğunu vurgulayan Glavanis, Özellikle özelleştirme konusunda biraz daha hızlı adım atmalısınız. Yunanistan`ın her zaman daha sol tandanslı bir bakış açısı vardır. O yüzden hâlâ özelleştirmede çok zorlanıyoruz. Eğer Türkiye özelleştirmeyi sadece gelir kalemi olarak görmek yerine ekonomiden yavaş yavaş çekilme anlayışın bir parçası olarak görürse, AB`yi giriş sürecini çabuklaştırabilir dedi. AB`nin hukuki standardizasyona gittiğini ve yakın zamanda bu sürecin tamamlanacağını da öngören Glavanis, Yunanistan, İrlanda, Türkiye gibi atak ekonomilerin böyle bürokratik ve ağır işleyen bir yapıda hızının kesilebileceğini aktardı.


ŞİRKETLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU HASTALIKLI;

Ernst&Young Türkiye Ortağı ve Genel Müdürü Osman Dinçbaş ise Türkiye`deki denetim sistemlerinin uluslararası normlardan farklı olduğunu söyledi. Uluslararası bilanço okuma sistemleriyle bakıldığında, Türkiye`deki şirketlerin çoğunun hastalıklı olduğunun altını çizen Dinçbaş, Kullanılan tek düzen hesap sistemine göre kârlı görünen çoğu şirket, uluslararası standartlara baktığınızda büyük zararlara düşüyor. Bunda kıdem tazmitatı karşılığı gibi önemli faktörlerin etkisi de var, ama yine de bilançoların çok sağlıklı olduğunu söyleyemem dedi.


Özelleştirilmesi düşünülen kamu bankalarının denetimine aday olup olmama konusunda henüz karara varmadıklarını belirten Dinçbaş, Şu anda bu bankaların denetimine olduğumuzu ya da olmadığımızı söyleyemem. Önce bankalara bakmamız lazım. Bilançoları inceledikten sonra değerlendirebiliriz. Ama bu işin kolay olmayacağını rahatça söyleyebilirim diye konuştu. (SABAH)

Diğer Ekonomi Haberleri