Komisyon`da Ek Vergi Görüşmeleri

Bigpara Haber
Özel İletişim Ve Özel İşlem Vergileri İle 8 Yillik Kesintisiz İlköğretime Katki Payi Uygulama Süresini İki Yil Süreyle Uzatan Yasa Tasarisinin Görüşmelerine Komisyon`Da Başlandi -Maliye Bakani Oral: -Dar Ve Orta Gelirliler İle Üretim Üzerine İlave Yük Gelmemesine Titizlik Gösterdik



ANKARA (A.A) - 10.11.2000 -Özel İletişim ve özel işlem vergileri ile 8 yıllık kesintisiz ilköğretime katkı payı uygulama sürelerini 31 Aralık 2002 tarihine kadar uzatan yasa tasarısının görüşülmesine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda başlandı. Maliye Bakanı Sümer Oral, tasarı üzerinde yaptığı konuşmada, üç yıllık ekonomik istikrar programının ilk yılı olan 2000 yılında bütün hedeflerin öngörülenin üzerinde gerçekleştiğini belirterek, Türkiye çok önemli iyileşmeler sağlamıştır. Daha önce vergi gelirlerimizin yüzde 80`i ve daha üzerindeki bölümünü faiz giderleri götürürken, bu yüzde 52`lere çekilebilmiştir. Bütçe açığı yüzde 11`lerden yüzde 3.5`a çekilmektedir dedi. İyileşmelerin sürmesi açısından en önemli yılın 2001 olduğunu, bunun için de finansman ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Oral, 2000 yılında bir defaya mahsus ek vergiler getirildiğini, tahsil edilen ek vergilerin yüzde 65`inin, sadece hazine iç borçlanma senetlerinin reel gelirlerinden elde edilen faizlerinden oluştuğunu kaydetti.



Oral, bunun, ek vergilerin dağılımının, sosyal adalete uygunsağlandığını gösterdiğini söyledi. Bir defaya mahsus olan ek vergilerden özel iletişim ve özel işlem vergileri ile sekiz yıllık kesintisiz eğitime katkı olarak alınan gelirin program boyunca 2 yıl daha uzatılması ihtiyacı bulunduğunu savunan Oral, tasarıyla motorlu kara taşıtları, taşıt alım vergisi ve ek taşıt alım vergisinde Bakanlar Kurulu`na artırma yetkisi verildiğini, ancak son aşamaya kadar bu yetkinin kullanılmayacağını ifade etti. Tasarıyı, ekonomik programın sonuçları bakımından son derece önemli bir düzenleme olarak niteleyen Oral, tasarıyı hazırlarken, dar ve orta gelirliler ile üretim üzerine ilave bir yük olmamasına büyük titizlik gösterdiklerini kaydetti.

Diğer Ekonomi Haberleri