Koç-Ata Çiftliklerine Yenileri Eklenecek

Bigpara Haber


Koç Holding ve Ata İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ.`nin Şanlıurfa`da 17 milyon dolarlık yatırımla kurduğu Koç-Ata besi çifliklerinin sayısı artacak. Ata İnşaat Genel Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Motugan, TİGEM işletmelerinin ihaleyle satılacak tesislerini alarak, Koç-Ata çifliklerine yenilerini ekleyeceklerini söyledi. Motugan, besi çiftliği yatırımlarının TİGEM işletmeleriyle sınırlı kalmayacağını da bildirdi.

Koç-Ata`nın Şanlıurfa`daki tesislerinde bulunan hayvan sayısını 1200`den 7 bine çıkaracaklarını anlatan Motugan, rubun, tarım ve hayvancılık sektöründe teknoloji yoğun yatırımlarla ilgilendiğini kaydetti. Tavukçuluğun sanayileştiğini hatırlatan Motugan, kırmızı etin sanayileşmesinde de Koç-Ata işletmelerinin büyük katkısı olacağını vurguladı. Beyaz etin sanayileşmesinin gıda sektörünün canlandırdığını, GAP`ın sağladığı imkanlarla buğday ve ette büyük gelişme olacağını anlatan Motugan, Koç-Ata işletmeleri, halkın hayvansal ürünleri daha ucuz tüketmesini sağlayacak bir kuruluş olacaktır dedi.

ABD`nin ekonomik gücünün tarım ve ziraatten geldiğine değinen Motugan, Türkiye`nin de bu yatırımlara öncelik vermesini isteyerek, AP, uygulamaya girdiğinde o bölgede fakirlik konuşulmayacak. Bu projeler, Türkiye`nin geri kalmış diğer yöreleri için de düşünülmeli diye konuştu.

HES`ler için kredi

Ata İnşaat`ın, Atatürk Barajı`nın yapılması amacıyla 1983 yılında kurulduğunu ve Türkiye`nin 2 milyar dolara mal olan en büyük enerji yatırımlarından birini gerçekleştirdiğini hatırlatan Motugan, Adana`da Seyhan Nehri üzerinde yap-işlet-devret modeliyle inşa edecekleri 300`er milyon dolar yatırım bedeline sahip iki hidroelektrik santralı (HES) için 8 yıl vadeli kredi görüşmelerine devam ettiklerini bildirdi. Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporları alınan ve Yüksek Planlama Kurulu`nun onayladığı HES`lerin her birinin 180 megavat gücünde olduğuna değinen Motugan, projelerin 2005 ve 2006 yıllarında işletmeye alınacağını kaydetti.

Motugan, Tunceli`de 300 milyon dolar, Siirt`te 350 milyon dolara mal olacak iki HES için de proje aşamasında olduklarını, bu projelerin ülkleer arası protokolle yapılacağını dile getirdi.

Müteahhit sayısı fazla

Müteahhit sayısının yüksek olması nedeniyle bir ihaleye 120-130 müteahhit firmanın girebildiğini bildiren Motugan, bankacılık gibi müteahhitlikte de firma sayısının yüksek olduğuna değindi. Müteahhitlerin ihalelerde yüksek oranda fiyat kırdığına değinen Motugan, ihaleyi kazanan firmanın daha sonra projede revize istediğini ya da iş yapılmadığını belirtti. Bir ihale takibi için yüz binlerce dolar harcandığını anlatan Motugan, yurtdışındaki işlerde proje ve alternatif projeler de götürülmesi nedeniyle harcanan paranın milyon dolarlarla ölçüldüğüne değindi.

GYO şirketi kurulacak

Ata İnşaat`ın gayri menkul yatırım ortaklığı şirketi kurmaya yönelik çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Motugan projeyi Ata Yatırım`ın yürüttüğünü anlattı. Motugan, konut projelerine de girdiklerini, Anadolu Yakası`ndaki Atakonaklarda konut satışının sürdüğünü belirtti. Motugan, Amerika`da uygulanan uzun vadeli konut kredisi fonlarının türkiye`de de uygulanmaya başlanmasıyla konut açığının giderilebileceğini söyledi.

Ata İnşaat`ın Rusya`da inşa ettiği 5 yıldızlı otel ve Batı Sibirya`daki kentsel projelerini ödeme sıkıntıları nedeniyle kardeş şirketi Ekur`a devrettiğini kaydeden Motugan, dış pazarlardaki arayışlarının devam ettiğini, iş almak için Hong Kong`da kadar gittiklerini anlattı.

Atatürk Barajı`nın makineleri halen çalışıyor

Atatürk Barajı`nın yapımı sırasında 200 milyon dolarlık makine parkı kurduklarını hatırlatan Motugan, Bu makineler 15 yıllık, ama halen çeşitli şantiyelerde çalışıyorlar. Biz, makine parkımıza uygun iş aradık, ancak bitirdiğimiz işin büyüklüğü nedeniyle bulamadık. Yabancılar, iş bittiği zaman makineleri sahaya dizip açık arttırmayla satıyorlar. Bu onları daha serbest kılıyor. Halen elimizde büyük miktarda makine bulunuyor diye konuştu.

İnşaat sektörünün durgunluğuna karşın halen 190 yap-işlet ve 28 protokol bünyesinde projenin devam ettiğini söyleyen Motugan, 1983`ten sonra başlayan ve 1990`lara kadar süren inşaat canlılığının bittiğini vurguladı.

Motugan, Ata İnşaat`ın altyapı müteahhiti olduğunu hatırlatarak, bundan böyle öncelikle arıtma tesisi, konut ve alışveriş merkezi projelerine ilgi duyduklarını sözlerine ekledi. (DÜNYA)

Diğer Piyasa Haberleri