KOBİ`lere yeni teşvik sözü

Bigpara Haber
Reel ekonomiye destek kapsamında `genel teşvik uygulamaları`na hız veriliyor. Özellikle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) yatırımları başta olmak üzere reel ekonominin canlanabilmesi için bir dizi teşvik uygulamaları başlatılacak.Genel teşvik için ayrılan 150 trilyon liralık ödeneğin yanı sıra KOBİ durumundaki sanayicilere, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği mali yardımlarını da kullanarak, ilave mali imkanlar sunulacak.
Halk ve Ziraat bankalarından eylül ayından itibaren de, KOBİ`lere, 100 milyar liralık limitin üstünde yeni kredi verilmesi planlanıyor. KOBİ`lere kaynak aktarımında, Türkiye Halk Bankası`nın yanı sıra Türkiye Kalkınma Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Sınai Yatırım Bankası da aracı bankalar olarak çalışacaklar. Ayrıca, yapılan çalışmalar çerçevesinde, genel teşvik sürecindeki bürokrasi azami düzeyde azaltılacak, teşvik süreci kısaltılacak.

KOBİ`ler ihtiyatlı yaklaşıyor

Öte yandan KOBİ`lere 2001 yılının ilk beş ayında 2.8 trilyon teşvik verildi. KOBİ`lere verilen teşvik geçtiğimiz yıl ise, 36.7 trilyon olarak gerçekleşti. DÜNYA`ya açıklama yapan yetkililer, özellikle bu yılın ilk beş aylık döneminde KOBİ`lere verilen teşvikler dikkate alındığında yeni gelecek teşviklere pek umutla bakmadıklarını belirttiler. Yeni uygulamaların `sözden` öteye gitmeyeceğini iddia eden yetkililer, Bu teşvikler elbette bizim için çok önemli ama, umarız gerçekleşir dediler. Yetkililer, bugüne kadar verilen hep teşvik sözleri yerine reel sektörün sorunlarına yönelik acil tedbirler beklediklerini ifade ettiler.

Yeni krediler yolda

Reel ekonominin canlanması uygulanacak teşvikler çerçevesinde Halk ve Ziraat bankalarının pasiflerindeki borçlarının azalacağı eylül ayından itibaren, KOBİ`lere, 100 milyar liralık limitin üstünde yeni kredi verilmesi planlanıyor. Halk ve Ziraat Bankaları`nın pasifteki borçlarının ise, eylül ayında 1-2 katrilyon lira düzeyine ineceği hesaplanıyor.

KOBİ`lerde, son bir haftadır 100 milyar liraya kadar olan kredilerin tamamı ödenmeye başlanırken, bunun üstündekilerde ise kredinin yüzde 25`i ile faizlerinin ödenmesi kaydıyla kalanının döndürülmesi de uygulamaya sokulacak.

Yeni mevzuat çerçevesindeki uygulamayla, halen verilen teşvikler imalat, tarımsal sanayi, turizm, eğitim, sağlık, madencilik ve yazılım geliştirme yatırımlarına yönelik faaliyetleri kapsıyor.

KOBİ yatırımlarına, gümrük vergisi ve Toplu Konut Fonu (TKF) istisnası, yatırım indirimi, KDV istisnası, vergi resim ve harç istisnası ile Yatırımları Teşvik Fonu`ndan kredi tahsisi gibi destek unsurları uygulaması bekleniyor.

Yatırım indirimi

Yatırım indirimi ise, gelişmiş yörelerde yapılacak. Halen, yatırım indirimi AR-GE, çevre koruma, turizm, eğitim, madencilik, yazılım geliştirme yatırımları ile teknoparklarda, küçük sanayi sitelerinde ve küçük sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlarda yüzde 100, gelişmiş bölgelerde yapılacak diğer yatırımlarda ise yüzde 60 olarak uygulanıyor. KOBİ teşvik belgesi kapsamında yapılacak yeni makine ithalat ve yerli teslimleri de, KDV`den muaf tutulacak.

Yatırımın tamamlanmasını müteakip iki yıl içinde, bin dolar tutarında ihracat yapılacağına dair aracı bankaya taahhütte bulunulması kaydıyla şirket kuruluşu teşvik belgesinde öngörülen özkaynak tutarını geçmemek üzere, sermaye artırımı, yurtiçinden veya yurtdışından sağlanacak yatırım kredilerinin alınması ve geri ödenmesi, yatırımlara ilişkin gayrimenkullerin ve irtifak haklarının ayni sermaye olarak konulması halinde bunların şirket adına tapuya tescilinden damga vergisi ve harç alınmayacak.

Faizsiz sabit yatırım

Fon kaynaklı krediler, makine ve teçhizat alımı için yatırım kredisi, hammadde ve işletme malzemesine yönelik olarak işletme kredisi olarak kullandırılabilecek. Fondan, imalat ve tarımsal sanayi sektörlerinde yapılacak

yatırımlarda, faizsiz sabit yatırım tutarının Kalkınmakta Öncelikli Yöreler`de (KÖY) orta ölçekli işletmeler için yüzde 40, normal yörelerdeki orta boy işletmeler için yüzde 30, gelişmiş yörelerde orta boy işletmeler için de yüzde 20 oranında yatırım kredisi tahsis edilecek. Fondan öngörülen yatırım kredisi miktarı 200 milyar lirayı geçemeyecek, yatırım ve işletme kredilerinin birlikte kullanılması durumunda toplam kredi miktarı da azami 280 milyar lira olacak.

KOBİ`lere kaynak aktarımında, Türkiye Halk Bankası`nın yanı sıra Türkiye Kalkınma Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Sınai Yatırım Bankası da aracı bankalar olarak çalışacaklar. KOBİ`lere, Fon kaynaklarından kullandırılacak yatırım kredileri faiz oranları KÖY`lerde yapılacak yatırımlarda yüzde 10, diğer yörelerde yapılacak yatırımlarda yüzde 15 olacak. İşletme kredilerinde ise KÖY`lerde yüzde 15, diğer yörelerde yapılacak yatırımlarda da yüzde 25 uygulanacak. Kredilerde vade azami olarak yatırım kredilerinde 4 yıl, işletme kredilerinde de 2 olacak, yatırım kredilerinde 1 yıl ödemesiz dönem uygulanacak.

Diğer Ekonomi Haberleri