KOBİ’lere 52.5 milyon Euro’luk destek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi (TTH-Türkiye) ile inovasyon ve teknolojinin araştırmalarına, yatırımlarına 52.5 milyon Euro'luk kaynak sağlanacak.

Bigpara Haber

Avrupa Birliği-Türkiye finansmanı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi (TTH-Türkiye), yeni teknoloji projeleri ve yenilikçi fikirleri geliştirenlere ticari pazarlara açılma fırsatı sunacak. Proje ile fikri mülkiyet temelli projelere, start-up’lara, üniversitelerin bilgi ve becerilerini ticarileştirmek amacıyla kurulan şirketlere (spin-off) ve KOBİ’lere öz sermaye ortaklığı karşılığında fikri mülkiyet varlıklarına yatırım amaçlanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Avrupa Yatırım Bankası Grubu Türkiye Temsilcisi Massimo d’Efemia, TTH-Türkiye Projesi kapsamında Diffusion Capital Partners (DCP) ile ACT Venture Partners fonlarının belirlendiğini söyledi. d’Efemia, teknoloji transferi alanında iyi pazar uygulamalarını hayat geçiren bu kuruluşlar aracılığıyla yatırım fırsatlarının değerlendirileceğini, projeye teknik destek veren TTGV-Bpifrance-VentureWell Danışmanlık Hizmetleri Konsorsiyumu ile de uzun soluklu teknoloji ve inovasyon desteği sağlanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği öncülüğünde Türkiye'de ilk kez bu ölçekte bir fonla desteklenecek olan akademisyenler, araştırmacılar, teknoloji üreticileri ve girişimciler, gerçekleştirecekleri çalışmalarına yatırım yapılması imkânına sahip olacaklar. 52.5 milyon Euro'luk bütçeye sahip proje sayesinde Türkiye’de bulunan teknoloji transferi ekosisteminin yapısı ve dinamikleri göz önünde bulundurularak Teknoloji Transfer Ofislerinin (TTO) teknik kapasitelerinin geliştirilmesi, TÜBİTAK’ın Ar-Ge ticarileştirme kapasitesinin ilerletilmesi ve TTH-Türkiye (TTA-Turkey) fonlarının uygun yatırım bulma süreçlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.

EN AZ 50 YENİLİKÇİ FİKİR DESTEKLENECEK

Haberin Devamı

Türkiye'de tekno-girişimciliği de yaygınlaştırmayı hedefleyen proje kapsamında oluşturulan fon ile en az 50 yenilikçi proje fikrine yatırım yapılabilecek. 2017’nin sonuna kadar devam edecek proje kapsamında alınacak bu yatırım kararları için konunun uzmanı EIF tarafından yürütülen fon yöneticisi seçimleri 2015 yılında tamamlandı. Seçilen Diffusion Capital Partners (DCP) ve Accelerating Commercialisation of Technology (ACT) Venture Partners adlı iki bağımsız fon yöneticisi, artık TTH-Türkiye (TTA-Turkey) Projesi altında desteklenerek aktif olarak yatırım fırsatları aramaya hali hazırda devam ediyor.

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB) Başkanı Mehmet Aslan ise yaptığı açıklamada , TTH-Türkiye projesi kapsamında yenilikçi fikirlerin ve projelerin destekleneceğini, TÜBİTAK’ın ticari yönünün artırılacağını, yenilikçi girişime destek sağlanarak yeni başarı hikayelerinin ortaya çıkacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Altun, “Sadece teknoloji konusunda destek sağlamıyoruz, başta Türkiye’nin görece az gelişmiş 43 şehri olmak üzere farklı sektörleri destekleniyor. İş geliştirme merkezleri kurduklarını, sektörlere özel ortak kullanım alanları ve Ar-Ge merkezlerini hayata geçirildi, kümelenme modelleri gerçekleştirildi ve finansa erişim modellerinin yanı sıra turizm projelerine destek veriliyor” dedi.

Diğer Teşvik Haberleri