KOBİ`ler savunma sanayiine giriyor

KOBİ, sanayinin her ayağında üretim yapmaya hazırlanıyor

Bigpara Haber

Türkiye`nin araştırma geliştirmeye yönelik yatırımları artarken, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) sanayinin her ayağında üretim yapmaya hazırlanıyor.
 
Son yıllarda yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla belli başlı ürünlerin sahip olduğu teknolojilerin yerli imkânlarla geliştirildiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, KOBİ niteliğindeki işletmelerin savunma sanayiinde de rol almasını amaçladıklarını söyledi. Başarılı Ar-Ge projelerinin küçük çaplı üretimden öteye gidemediğine dikkat çeken Ergün, “Ar-Ge`de önemli mesafeler kat ettik. Şimdi ise geliştirdiğimiz ürünleri ihraç edebilmemiz için ticarileşme sürecine giriyoruz.” dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Zaman`dan Ercan Baysal`ın haberine göre; katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin geliştirilmesi için son yıllarda hem kamu hem de özel sektör, araştırma geliştirmeye önemli miktarda pay ayırıyor. TÜBİTAK, sanayi kuruluşlarına, kamuya ve araştırmacılara geçen yıl bu kapsamda 1,4 milyar liralık destek verdi. Türkiye, GSMH`nın yüzde 0,86`sını Ar-Ge`ye ayırıyor. Bunun sonucunda savunma, otomotiv, enerji ve sağlık gibi birçok alanda dünyada sayılı ülkelerin sahip olduğu teknolojiler artık Türkiye`de geliştirilir duruma geldi.

Ar-Ge`ye aktarılan kaynakların etkisiyle bu alanda güzel gelişmeler olduğunu belirten Bakan Ergün, TÜBİTAK`ın geliştirdiği ancak seri üretim yapmadığı ürünlerin raflarda kalmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. TÜBİTAK`ta köklü değişiklikler yaptıklarını ifade eden Ergün, “Kurum, daha sanayi odaklı, daha iş dünyası odaklı, daha ticari, teknolojinin ticarileşmesi odaklı bir destek programı ve araştırma programına yönelmiş oldu. Şimdi bir taraftan tabii ki kamunun araştırmalarını da yürütüyor, askeri nitelikli araştırmalar da yürütülüyor, savunma sanayii araştırmaları da yürütülüyor, ama bir taraftan da geliştirilmiş teknolojilerin ticarileştirilmesi çalışmaları sürdürülüyor.” şeklinde konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, küçük ve orta ölçekli firmalar ile savunma sektörünün de desteğiyle dünya piyasalarına taşınacak ürünler sayesinde Ar-Ge`de asıl hedefe ulaşılacağını söyledi. TÜBİTAK`ın askerî amaçla geliştirdiği projelerin önemine değinen Ergün, şöyle konuştu: “Biz askerî amaçlı mayın tarama cihazları yapıyoruz. Küçük çaplı bir üretim tesisi ile Türk Silahlı Kuvvetleri`nin mayın tarama cihazı talebini karşılıyoruz. Bu 100 tane veya 500 tane ancak bu seri üretimle değil, atölyede üretiliyor. Aslında bu ticarileşebilir ve tüm dünyaya ihraç edilebilir bir ürün. Biz bu tür teknolojilerin dünya piyasalarına sunulması amacıyla, artık lisansıyla, patentiyle ve teknolojisiyle KOBİ`lere transfer etmek istiyoruz. TÜBİTAK yakında bu hedefler doğrultusunda çağrıya çıkacak ve şu teknolojiyi ticarileştiriyoruz diyecek.”

Diğer Sektör Haberleri