KOBİ’ler fazla borçlanmasın

Nafiz Karadere, işletmelere ayaklarını yorganına göre uzatmaları tavsiyesinde bulundu

Bigpara Haber
2014’ün KOBİ’ler için iyi bir yıl olmadığını belirten Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, işletmelere ayaklarını yorganına göre uzatmaları tavsiyesinde bulundu.

Karadere, “İşleri dışındaki konular için şu anda ilave borçlanmalara girmesinler. Ortalık sakinleyene kadar idare etsinler.” dedi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, ithalde kullanılan kur baskısı yüzünden küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) bilançoları itibarıyla sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini söyledi. zaman.com.tr haberine göre; Merkez Bankası’nın bir miktar faiz artırımının bu işletmeler üzerinde satış baskısı oluşturduğunu vurgulayan Karadere, “2014 KOBİ’ler için iyi bir yıl değil. İkinci 6 ayın, ilk 6 aydan daha iyi olmasını bekliyoruz. İlk 6 ayda bu işletmelerin ciroları artıramadığı, satışlarında zorlandıkları, özellikle ithal mal kullananların yüksek kura iç piyasaya sattıkları fiyata maalesef yansıtamadıklarını gördük. İç piyasa talebinin çok yüksek olduğu piyasada fiyatı yansıtırsınız ama şimdi iç piyasa düşük. Kredi kartlarında taksitler sınırlandırıldı. Ek maliyetler getirildi ve bunlar da yansıtıldı.” dedi.

BANKALARIN MEVDUAT FAİZ ORANLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

Bugün TV’de Üç Nokta programına konuk olan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Karadere, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Potansiyeli olan KOBİ’lerin ihracatını artırmaları gerektiğini belirten Karadere, “İhracat yapan ürün üretmiyor, dünya piyasalarına girecek ürünü yoksa yapmasın. Ben çoğu KOBİ’nin ihracat yaptığı fikrine katılmıyorum. İhracat olmayıp da iç piyasaya mal satan KOBİ’lerimiz için şunu söyleyeyim; ayaklarını yorganlarına göre uzatsınlar. İşleri dışındaki konulara şu anda ilave borçlanmalara girmesinler. Ortalık sakinleyene kadar idare etsinler.” dedi.

KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

KOBİ’lerin, Türkiye’de enflasyon girişine çok iyi bakmalarını ve döviz kurlarının faiz belirleyicisi olmasından dolayı kurları takip etmelerinin önemine dikkat çeken Karadere, “Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından bir tanesi tasarruf. Geçtiğimiz sene alınan istikrar tedbirleri içerisinde tasarrufu bu kadar düşük olan ülkenin bu kadar fazla tüketim yapmaması kararı var. Bankalarla olan iletişimlerini çok daha sık ve açık yapmalarını her zaman öneriyorum. Yumurta kapıya dayanmadan gel bankaya, sıkışacağın zamanı biliyorsan daha önceden gel. Banka şahıs ve firmasından kazanır, olmazsa yaşayamaz. Bir bankanın en son isteyeceği şey, müşterisinin ipini çekmektir.” ifadelerini kullandı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Merkez Bankası’nın ocak ayında faiz artışı kararını doğru bulduğunu belirten Karadere, şu anda faizi indirmenin de yerinde bir karar olduğunu kaydetti. Şu anda gerekli konjonktür oluşmadan yapılacak faiz kararlarının ekonomiye çok büyük zarar vereceğini söyleyen Karadere, şöyle konuştu: “Merkez Bankası’nın görevi para politikalarını idare etmektir, faizden enflasyondan da sorumludur, özerk bir kuruldur. Burada siyasetçiler görüş bildirebilirler ama nihai karar her zaman Merkez Bankası başkanına ve teknik eğitime aittir. Ben Erdem Başçı’nın açıklamalarını bankacı olarak doğru buluyorum. Şu anda faizin indirilmesi için ortam hazır değildir. Biz piyasaları izlemeye devam ediyoruz. Dış piyasa, enflasyona bakmak lazım.”

Diğer Sektör Haberleri