KKTC Bastırdı, Rum Kesimi Geri Adım Attı

Bigpara Haber
18 gün önce Rum askerlerinin Pile köyüne hakim tepelerde mevzi kazmasıyla tırmanan gerginlik şimdilik aşıldı. BM de devreye girince Rumlar geri adım atmak zorunda kaldı.

Ada`da tansiyonun gerilmesine neden olan olay, 18 gün önce Türk ve Rumlar`ın Birleşmiş Milletler`in yönetiminde ortak yaşadığı bölgelerden biri olan Pile Köyü`nde meydana geldi. Larnaka Limanı yakınındaki köyde Ömer Gazi Tekoğul adlı Türk genci, Rum polisler tarafından uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Ancak köy BM kontrolünde olduğu için ne KKTC`nin ne de Rum tarafının tutuklama yetkisi bulunuyordu. Çok geçmedi, Rum Muhafız Ordusu, Banayodis Griyagu Çakurma isimli bir Rum müteahhitin uyuşturucu bulundurduğu için Beyarmudu köyünde tutuklanması üzerine Pile`nin güneyindeki 25 rakımlı tepede mevzi kazmaya başladı.

GEREKENİ YAPARIZ
Kuzey Kıbrıs Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı hemen Rum ordusuna mevzi kazımını durdurun uyarısı yaptı. Rumlar`a tanınan süre dün doldu. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, hemen Pile`ye gitti. Açıklamaları çok sert oldu: Yeni mevzileri bozup 75 rakımlı tepeyi eski haline getirmezseniz doğacak sonuçtan siz sorumlu olacaksınız!.. Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, askeri tahkikatı durdurması için Rum Kesimi`ne gerekli taleplerde bulunduklarını ifade etti. Ertuğruloğlu şöyle konuştu: Şu an için Rumlar mevzi kazmayı durdurdu. Tansiyonu yükseltip yükseltmeme, Rum tarafına bağlıdır. Bu yönde davranırlarsa, biz de gerekli önlemleri alırız! Kendimizi, Pile ve Ada genelinde Türk halkının güvenliğini tehlikeye sokacak gelişmelere karşı dengeyi korumak amacıyla her türlü tedbiri almakta haklı görüyoruz...


Öte yandan bir BM görevlisi, Türk askerlerinin bölgeye haber için gelen Rum gazetecilerini silahla tehdit edip çekm yapmalarını engellediğini iddia etti. (SABAH)

Diğer Genel Haberleri