Kit Borçları Tasfiye Ediliyor

Bigpara Haber

TBMM`ye sunulan 2001 yılı Büte Kanunu Tasarısı ile, KİT`ler ve bağlı ortaklıkların Hazine, Fonlar ve SSK`ya olan vadesi geçmiş borçlarının Hazine`den ve fonlardan olan alacaklarına mahsup edilmesi öngörüldü. Türk telekom`a verilen GSM 1800 lisansının bedelinin de Telekom`un Devletten olan alacaklarına mahsup edilmesi esası getirildi.

TBMM`ye sunulan 2001 yılı Bütçe Yasa Tasarısı`nda KİT`ler ve bağlı ortaklıklarının 2000 yılı sonu itibariyle Hazine`ye, fonlara ve SSK`ya olan vadesi geçmiş borçlarının, Hazine`den ve fonlardan olan alacaklarına veya ödenmemiş sermayelerine mahsup edilmesine olanak sağlanıyor.

Tasarıyla, Türk telekom`a verilen GSM 1800 lisansının KDV`siyle birlikte 2 milyar 954 milyon dolara ulaşan bedelinin de Türk telekom`un devletten olan alacaklarına mahsu edilmesinin yolu açıldı. Buna göre, Türk Telekom`un 1996, 1997, 1998 ve 1999 yıllarında, gayri safi satış hasılatı üzerinden alınarak bütçeye aktarılan paralar, Başbakanlık onayı, Bakanlar Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu kararlarıyla yaptığı yatırımlar karşılığında Bütçeden olan alacakları ve sermaye alacağına mahsup edilecek. Bu mahsuplaşmaya Türk Telekom`un lisans bedeli için ödemesi gereken KDV`de dahil edildi.

Bu arada, Ziraat Bankası ile Halk Bankası`nın 2000 sonu itibariyle biriken görev rezerv zararı alacakları için de Hazine`nin bu kuruluşlara özel tertip devlet tahvili vermesi öngörüldü. Bu uygulama geçen yıl da yapılmış ancak verilebilecek tahvil miktarı görev zararı alacaklarının yüzde 15`i ile sınırlandırılmıştı. Gelecek yıl için bu sınırlama söz konusu olmayacak.

Yeniden yapılanma sürecine alınan tarım satış birliklerinin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu`na olan ve tasfiyesi uygun görülen borçlarının faizinin silinmesine de olanak sağlandı. Birliklerin banka borçlarından doğacak faiz ve gecikme zammı borçlarının da yine özel tertip Devlet tahvili verilerek karşılanması da öngörüldü.

TEDAŞ, Botaş ve Tekel`den bütçeye pay yok

Bu arada, önceki yıllarda gayri safi satış hasılatlarının bir bölümü bütçeye aktarılan TEDAŞ, Botaş ve Tekel`den gelecek yıl bu payın alınmaması öngörüldü. Ancak, Türk telekom`un gayri safi satış hasılatının yüzde 15`i, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve DMO`nun hasılatının yüzde 10`unun bütçeye aktarılmasına 2001 yılında da devam edilecek.

TEDAŞ ve Botaş`tan bütçeye gelecek yıl pay alınmamasında bu kuruluşların bu yıl içerisine girdikleri finansman darboğazının önemli rol oynadığı belirtiliyor.(ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri