KEY’e itirazlar başladı

Bigpara Haber

Vatandaşlar iki gündür Ziraat Bankası şubelerine akın ediyor. İsimlerini ve ne kadar alacaklarını internet sitesinden öğrenemeyenler banka önlerinde kuyruklar oluşturmayı sürdürüyor.



RADİKAL

KEY ödemelerinde birçok hak sahibi umduğunu bulamadı. İsmi olmayan ve beklediğinden az para alanlar için son itiraz tarihi 27 Ekim. İtiraz için dilekçe vermek gerekiyor. Bu arada, ‘keyodemeleri.com’a yine girilemedi

KEY`E NASIL İTİRAZ EDECEKSİNİZ? Tıklayın...

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri nihayet başladı ancak alınan tutarlar birçok hak sahibini hayal kırıklığına uğrattı. Öte yandan ‘keyodemeleri.com ya da http://rega.basbakanlik.gov.tr adreslerine dün de girmek mümkün olmadı. Yani KEY’de sancılı ödeme süreci dün de sürdü.

Ödemeyi alan fakat hayal kırıklığına uğrayanlar ise nereye itiraz edeceklerini merak etti. Adına yedi ay KEY ödentisi yatan bir çalışan 680 YTL alırken, 1987-1995 yılları arasında çalışanın aldığı KEY tutarı 28 YTL’de kaldı. 21 YTL alan bir işçi emeklisinin asıl alacağının 1.277 YTL olduğu ortaya çıktı. Ödemeler 8 Ağustos’ta son bulacak. Ancak aldığı KEY tutarını yetersiz bulanlar ne zamana kadar itiraz edecek? Hak sahiplerinin itiraz için ne yapması gerekecek? Sizin için bu soruların yanıtlarını araştırdık...

Nereye itiraz edeceksiniz?

5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yasa gereğince, listelerde isimleri olmayan veya ismi olduğu halde rakamı az çıkan hak sahipleriyle bunların mirasçıları, 27 Temmuz-27 Ekim tarihleri arasında itiraz edebilecek. Ödeme yapan kurum ve kuruluşlara itiraz edilebilecek. Özel sektör çalışanları (1987-1995 arasında SSK’lı olarak özel sektöre ait 10 veya daha fazla işçinin çalıştığı bir işyerinde çalışmışsa) Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) itiraz edebilecek.

Belge yoksa itiraz da yok

Bu durumda hem o dönemde çalışılan kurum (halen açıksa) hem de SGK’ya itiraz etmekte fayda var.

Belge yoksa itirazın pek bir anlamı yok. İlgili yasanın 5’inci maddesinde yazdığı gibi itiraz, “Her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan nitelikteki belgelerle kanıtlanması veya bu durumun ilgili kurumların kayıtları ile anlaşılması kaydıyla..” yasal itiraz olarak kabul edilecek. Yani o dönemlere ait KEY kesintisi ile ilgili belgeler gerekiyor.

‘keyodemeleri.com’ web sayfasından veya 27 Temmuz tarihli mükerrer sayılı Resmi Gazete’den veya en yakın Ziraat Bankası’ndan adınızın listede olup olmadığını öğrenin, yoksa itiraz edin. Adınız var ama çıkan KEY ödemesi beklediğinizden çok az ise yine itiraz edin. KEY ödemelerinde alacak miktarının hesaplanmasıyla ilgili karışıklıklar yaşanıyor. Kendisine 21 YTL ödenen bir işçi emeklisi bankada itiraz edince, alacağı tutarın 1.277 YTL olduğu ortaya çıktı. İşçi emeklisi Burhan Karakaş’ın yaşadıkları makbuzun önemini ortaya koydu. Karakaş’a 21 YTL ödeme yapıldı. Rakamı düşük bulan Karakaş itiraz etmeyi düşündü ancak bankadan makbuz almamıştı. Karakaş, şubeden kendisine makbuz verilmesini istedi. Şube personeli Karakaş’a makbuz vermek için bilgilerini kontrol ederken, alacağın 1.277 YTL olduğunu fark etti.

Nasıl dilekçe yazmalı?

Örnek dilekçe şöyle yazılabilir: “... Kurumu’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na... 1987 ile 1995 yılları arasında adıma KEY ödentisi yapıldığı halde ilgili web sayfasında ve başvurduğum Ziraat Bankası şubelerinde adıma KEY ödemesi çıkmadı/eksik çıktı. Ekte sunduğum belgelerden de görüleceği üzere o yıllarda kamu kurumunda çalıştım ve sıra tahsisli lojmanda da oturmadım. Bu nedenle kayıtlarınızın tekrar incelenerek adıma yapılmış KEY ödentilerinin 5664 sayılı Kanun’un 5’inci maddesine uygun olarak Ziraat Bankası’na bildirilmesini arz ederim. Ekli belgeler: 1- O yıllara ait ücret bordroları 2- O yıllara ait KEY ödenti belgeleri.
 Özel sektör çalışanları için itiraz dilekçesi ise şöyle olabilir: “... Kurumu’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na

1987 ile 1995 yılları arasında adıma KEY ödentisi yapıldığı halde www.keyodemeleri.com  isimli web sayfasında ve başvurduğum Ziraat Bankası şubelerinde adıma KEY ödemesi çıkmadı/eksik çıktı. Ekte sunduğum belgelerden de görüleceği üzere o yıllarda 10 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalıştım ve adıma KEY ödentisi yapıldı. Bu nedenle kayıtlarınızın tekrar incelenerek adıma yapılmış KEY ödentilerinin 5664 sayılı Kanun’un 5’nci maddesine uygun olarak Ziraat Bankası’na bildirilmesini arz ederim.”

Not: Dilekçe örnekleri NTVMSNBC’den alındı.

Diğer Genel Haberleri